2024. április 29. - Péter

Abortusz: az MSZP garanciákat akar

Az abortusz kérdésről az MSZP szóvivője, Kormos Kata nyilatkozott a HírExtrának. A Magyar Szocialista Párt a megelőzést, illetve a fogamzásgátló szerek árának csökkentését tartja indokoltnak.
2010. december 15. szerda 15:13 - HírExtra
A Kereszténydemokrata Néppárt azt szeretné elérni, hogy az alkotmány ugyanazt a védelmet adja meg a magzatnak, mint a már megszületett, élő embernek. Az alkotmány "fogantatástól halálig" mondata rendelkezik erről.

Mi a baj?
A kisebbik kormánypárt az MSZP kijelentéseire reagálva idézte az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alkotmányos alapértékek munkacsoportja anyagát. Az anyag készítői különösen fontos, alapvető kérdésnek tartották az emberi élet legteljesebb védelmét; az ember fogalmát, "fogantatástól halálig" meghatározással vennék fel. A részkoncepciót októberben az MTI akkori információi szerint ellenszavazat nélkül hagyták jóvá, az LMP-s Schiffer András tartózkodott, a szocialista Hiller István pedig nem volt jelen az elfogadásnál. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja a Baloldali Feminista Hálózat tagjaival és Szanyi Tibor országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz alkotmánykoncepciójából pontosan nem derül ki, hogy szándékuk szerint van-e különbség a magzati élethez való jog és a megszületett emberi élethez való jog között. Hozzátette: KDNP-s politikusok nyilatkozataiból viszont arra lehet következtetni, hogy a kettő közé egyenlőségjelet kívánnak tenni. - MTI
Az alkotmányban, vagyis az alaptörvényünkben az eddiginél szigorúbban védenék a magzati életet, valamint a kormány jövő év folyamán kétharmadával csökkenti az abortuszra szánt összeget. A jelenlegi költségvetési tervezetben 1,6 milliárd forint helyett ötszáz millió forintot költenének erre a célra.

Véleményem szerint mindez önmagáért beszél, bár eltérően fogalmaz az alkotmányban foglaltatott mondatról a Fidesz és a KDNP. Aztszeretnénk, ha egyértelművé tennék a mondat értelmezését.

A magyar lakosság mégis drasztikusan csökken, a teljes népesség már a lélektaninak nevezhető, tízmilliós határ alatt van.


Pusztán szankcionálás által nem lehet a magyar népesség növekedését elősegíteni, hiszen ettől nem fog nőni a gyermekvállalási hajlandóság. Stabil, biztonságos anyagi hátérrel, kiegyensúlyozott családtámogatási rendszerrel egészen biztosan több család vállalna gyermeket.

Boross Péter, az Alkotmány Előkészítő Bizottság tagjaként a gyermektelenségi adó bevezetését tartja indokoltnak, azzal szemben az MSZP a nem kívánt terhességek megelőzését, vagyis a felvilágosító kampányokat és a fogamzásgátló szerek árának csökkentését tartja szükségszerűnek. Megfelelő szociális háló kialakítása és a családtámogatási rendszer megerősítése is nagyon fontos tényező lenne.

Az MSZP szerint hova vezethet az abortuszra szánt költségvetési forrás csökkentése?

Egy nő két dologért tesz meg mindent: azért hogy legyen gyereke és azért, hogy ne legyen gyereke. Abban az esetben ha egy nő nem akar gyermeket vállalni, mindent el fog követni annak érdekében, hogy megszakítsa a nem kívánt terhességet. Ezért a célért vállalja a törvényszegés kockázatát illetve a saját egészségének veszélyeztetését. További kockázatot jelenthet az abortusz-turizmus feléledése is.

Amennyiben a kormány csökkenti az abortuszra szánt költségvetési forrás mértékét, az MSZP konkrét garanciákat szeretne látni arra, hogy az elvont összeget a megelőzésre és a felvilágosításra költik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását