2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elvetélt a KDNP javaslata?

A Kereszténydemokrata Néppárt azt szeretné elérni, hogy az alkotmány ugyanazt a védelmet adja meg a magzatnak, mint a már megszületett, élő embernek. A kérdésről Alföldi Andreával, a Baloldali Feminista Hálózat vezetőjével beszélgettünk.
2010. december 8. szerda 06:35 - Győry S. József
Mi a véleménye az abortuszról?

Helyzet van!
A kisebbik kormánypárt az MSZP kijelentéseire reagálva idézte az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alkotmányos alapértékek munkacsoportja anyagát. Az anyag készítői különösen fontos, alapvető kérdésnek tartották az emberi élet legteljesebb védelmét; az ember fogalmát, "fogantatástól halálig" meghatározással vennék fel. A részkoncepciót októberben az MTI akkori információi szerint ellenszavazat nélkül hagyták jóvá, az LMP-s Schiffer András tartózkodott, a szocialista Hiller István pedig nem volt jelen az elfogadásnál. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja a Baloldali Feminista Hálózat tagjaival és Szanyi Tibor országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz alkotmánykoncepciójából pontosan nem derül ki, hogy szándékuk szerint van-e különbség a magzati élethez való jog és a megszületett emberi élethez való jog között. Hozzátette: KDNP-s politikusok nyilatkozataiból viszont arra lehet következtetni, hogy a kettő közé egyenlőségjelet kívánnak tenni. - MTI
Az abortusz ténye egyetlen civilizált ember számára sem lehet elfogadható dolog, ám előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amelyekben mégis kénytelenek vagyunk rá. A szabadság és az élet joga vallási, morális, filozófiai, etikai, jogi területeket foglal magába: mindegyikben meglehet vizsgálni az abortusz kérdését. A véleményünk szerint a magzatelhajtás nem elfogadható. Ettől függetlenül a XXI. század magyar társadalmában meg kell adni a nőknek a lehetőséget, hogy a saját testük és gyermekük felett meghozzák a döntésüket.

Az elmúlt években miként alakult az abortuszon átesett nők aránya?

A KSH adatok alapján a művi terhesség-megszakítások aránya visszaesett. 1990-ben kilencvenkilencezer, 2008-as adatok alapján negyvennégyezer abortuszt hajtottak végre. A magzatelhajtás leginkább a harminc-harmincöt éves nőket érinti. Nagyon magas a huszonöt év alatti abortálók aránya is.

Véleménye szerint mi motiválhat egy nőt arra, hogy elvetesse a magzatát?

Sok nő az egyetem után beáll a munkaerőpiacra, majd elvetetik a gyereküket, mivel nem akarják elveszíteni az állásukat. Azt gondolhatnánk, hogy az informatika korában mindenhonnan elérhetőek lennének az alapvető információk, ám ez nem így van. Léteznek olyan családok, ahol nincsen internet, valamint a az egyének tájékozatlanok, így adott esetben a szexuális kultúrájuk is teljesen torz. Vannak olyan - elsősorban szegényebb - párok, akik elutasítják a gumióvszer használatát. Vagy azért, mert nem érzik szükségét, vagy azért, mert nincsen pénzük rá.

A médiának is nagy szerepe van a téves gondolatok közvetítésében. A nőgyógyászok szerint több mint tízezerre tehető a tinédzser életkorú nemi betegek aránya. A középosztály vagy afeletti rétegnek módjában áll megfizetni az abortálást, de a szegényebb nőknek csak a hetvenes-nyolcvanas éveket idéző, illegális magzatelhajtás marad. Az abortusz költsége huszonötezer forint, ami az abortáló nőt terheli.

Miben kritizálták és miben értettek egyet a KDNP-vel?

Javasoltuk, hogy az állam által abortuszra biztosított éves hatszázmillió forintnak legalább a hetven százalékát szexuális felvilágosításra fordítsák. További anyaotthonokra és olyan szakemberekre is szükség lenne, akik érdemben tudnak foglalkozni ezekkel a nőkkel.

A KDNP javaslatában azt kritizáltuk, hogy megfogalmazták morálisan, vallási szempontból azt, hogy az emberi élet mikor kezdődik, de természetesen szívvel-lélekkel támogatjuk őket egy felvilágosító kampány létrehozásában, aminek segítségével a felelős anyaság érzése alakul ki a nőkben. A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem vagyunk család és férfiellenesek.

Véleménye szerint mikortól tekinthetjük a magzatot emberi élőlénynek?

Mindenkinek a saját erkölcsi és morális felfogásán múlik a válasz. Minden attól függ, hogy ki milyen közegben, vallásban nevelkedik. Máshogyan gondolkodik a kérdésről egy hindu, egy buddhista, egy zsidó vallású és egy keresztény ember is.

Minden attól függ, hogy az életre materiális állapotként, vagy ciklikus folyamatként tekintünk. Mindenkinek más véleménye van a kérdésről, éppen ezért nem szeretnénk, ha az ominózus mondat - "fogantatástól halálig" - bekerülne az alkotmányba, ám a vallások nézetét tiszteletben tartjuk.

Amennyiben bekerülne az alkotmányba a mondat, az olyan heves társadalompolitikai vitát generálna, ami rávilágítana az elmúlt húsz év összes nőpolitikai, „ementáli sajtjára”, amelyekben ott lesznek a lyukak.

A nőkérdés a legkeményebb politikai kérdés. Tegnapelőtt, a Parlament folyosóján éppen ezért nem egy Fideszes politikustól hallottam, hogy nem támogatják a KDNP ezen javaslatát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását