2024. április 19. - Emma

Hogyan kezeljük az idegességet?

Szinte mindenkinek adódnak olyan időszakok az életében, amikor a belső feszültség és szorongás miatt nehezen tud megfelelni a mindennapok kihívásainak. Mi segítünk kezelni ezt a kellemetlen helyzetet.
2010. november 21. vasárnap 08:59 - Kancsár Edina
Mi okozza az idegességet?

Külső okok:


- Családi, vagy munkahelyi stressz
- Túl sok feladat a mindennapokban, szoros határidők, stb.
- A környezetünkben élőkkel való összetűzések.
- Túl sok környezeti inger (például: telefon, zajok, vezetés közbeni stressz, stb.)

Belső okok:


- Tökéletességre való törekvés
- Túlzott elvárások magunkkal szemben
- Személyünket vagy munkánkat ért kritikákkal szembeni túlérzékenység
- Csalódások, kudarcok
- Hirtelenharagú természet
- Hajlam a túlreagálásra
- Pihenésre, kikapcsolódásra való képtelenség

A nők alapvetően hajlamosabbak a nyugtalanságra, feszültségre. Ez leginkább a kettős terhelés miatt van: munkahely és család, vagy munkahely és házimunka. De a termékeny időszak és a változó kor hormonális ingadozásai is gyakran hozzájárulnak a lelki béke felborulásához és az átmeneti „ideggyengeséghez”.

A férfiak feszültéségét elsősorban az elvárásoknak való görcsös megfelelni akarás provokálja. A klasszikus férfi-női szerepeknél a férfi a családfenntartó. Még ha ez manapság már nincs is így, akkor is ragaszkodnak ehhez a képhez az erősebb nem képviselői.

Hogyan csökkenthetjük a bennünk lévő feszültséget
?

Akupresszúra
Akupresszúra: akupunktúrás pontok puszta kézzel való nyomása. Ide tartozik még ugyanezen pontok elektromos- vagy lézeres készülék segítségével való stimulálása is. Egy pont kezelése általában 2-3 percig tart. A kezelések gyakorisága és teljes időtartama az adott páciens betegségétől, energetikai állapotától és a kezelésekre adott reakciójától függ.

Az akupresszúra stresszoldásra is használható: a szemöldök között, az orrgyök középpontjában kell megnyomni - ez a pont, nyugtató és kiegyensúlyozó hatással van a bőrre, kitűnő stressz, nyugtalanság és idegesség kezelésére.
Nagyon fontos az elegendő folyadék bevitele. Ez egy egyszerű és hatásos megoldás arra, hogy segítsünk szervezetünknek megfelelően működni. A feszültebb helyzetekben különösen fontos, hogy keringési rendszerünk is készenlétben álljon. Közismert tény, hogy a víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme, vagyis víz nélkül nincs élet. Nem csak azért kell innunk, hogy ki ne száradjunk, hanem azért is, hogy a víz kimoshassa a szervezetből a lerakódó méreganyagokat.

Nagyon jó módszer még a bennünk lévő feszültség oldására, ha egy új hobbihoz kezdünk. Mindenki válasszon olyan kikapcsolódást, ami tényleg örömmel tölti el, mert csak így van „lazító” hatása. Egy jó hobbi életkedvvel tölti meg az embert és önbizalmat ad, ami kihat az élete más területeire is. Ha megtaláltuk a megfelelő hobbit, gyakran szánjunk rá időt a szabadidőnkből!

Végül a legfontosabb a pihenés és a kiadós alvás. Az emberi szervezet nem olyan, mint egy örökmozgó, a folyamatos működéshez energiára van szüksége, amit pihenéssel és alvással érhetünk el. Mindenképpen szakítsunk időt a nap folyamán (például amikor hazaérünk a munkából) rövidebb pihenésekre és az este folyamán kiadós (7-8 órás) alvásra.

A lelkünket is ápolni kell!

Fontos, hogy akit félelmek és szorongások gyötörnek, ossza meg azokat a családjával vagy a barátaival. Egyedül sokkal nehezebb, vagy lehetetlen feldolgozni azokat. Mindenki próbáljon meg derűsebb lenni és újra felfedezni az élet apró örömeit. Ha valaki képtelen minderre, akkor érdemes szakember segítségét kérni, mert a tartós feszültség stresszhez vezethet. A stressznek pedig már komoly szövődményei lehetnek, melyek súlyosan károsítják szervezetünket.

Természetes gyógymódok:

Bazsalikom tea: Többek közt, idegnyugtató hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. Elkészítése: 3 dl vízzel forrázzunk le 1 teáskanál szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le.

Komló tea: Altató, nyugtató hatású, de idegi eredetű hasmenés ellen is gyógyír. Elkészítése: 2 teáskanál szárított komlót forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le.

Levendula tea: Idegnyugtató, görcsoldó és fejfájás-csillapító növény. Alkalmazzák idegesség, nyugtalanság, idegi alapú alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére is. Elkészítése: 1 csésze forrásban lévő vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi levendulavirágot, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le.

Majoránna tea: Idegnyugtató hatású. Elkészítése: 1 csésze lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított majoránnát, és 3 perc elteltével szűrjük le.

Macskagyökér tea: Alvászavarok és idegesség kezelésére kiváló, nyugtató és stresszoldó hatása van. Elkészítése: Forrázzunk le 3 dl vízzel 1-2 teáskanálnyi összevágott macskagyökeret, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását