2024. április 27. - Zita

Alföldi szabadkozik

Alföldi Róbert: nem állt szándékomban senki érzéseit megsérteni.
2010. november 17. szerda 19:45 - HírExtra
A megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékomban senki érzéseit megsérteni - írta Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben arra reagált, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartanak a teátrumban.

"A Budapesti Román Kulturális Intézet megkeresésekor - miszerint a román nemzeti ünnep alkalmából szeretné bérbe venni a Nemzeti Színház nagytermét - úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz" - olvasható a dokumentumban.

Mint írta, ezért engedélyezte a színház bérbeadását.

A Magyar Hírlap szerdai számában azt írta: "szinte hihetetlen, de az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban december 1-jén, a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. (...) 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot".

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, szerintük "kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak".
"Az nem lep meg minket, hogy Alföldi Róbert asszisztál egy magyarellenes eseményhez. Az viszont felháborító, hogy hazaárulók olyan vezető állami pozíciókban ülhetnek a fülkeforradalom után és az állítólagos Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amely ilyen döntések meghozatalára jogosítja őket" - fogalmaztak.

A párt szerint ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős.
A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik "az egyre szaporodó magyarellenes cselekedetek ellen", december elsejére pedig tüntetést szerveznek a Nemzeti Színház épülete elé - zárul a közlemény.

A Magyar Hírlap szerdai cikke mellett közzétettek egy fényképet a román nagykövet meghívójáról, amelyen az szerepel, hogy "Románia Nemzeti Ünnepe - December Elseje - alkalmából" előadás és állófogadás lesz a Nemzeti Színházban november 30-án.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását