2024. május 3. - Tímea, Irma

Megszűnik az Ab hitelessége?

Paczolay Péter: háttérbe szorult az Ab alkotmányértelmező funkciója.
2010. november 17. szerda 19:38 - HírExtra
Az elmúlt hetek Alkotmánybíróságot (Ab) érintő eseményei és vitái során háttérbe szorult az Ab-nek az a funkciója, hogy az alkotmány hiteles értelmezője - mondta Paczolay Péter, a testület elnöke.

Az értelmezett Alkotmány című, az elmúlt 20 év alkotmánybírósági ítélkezési gyakorlatát átfogó kötet bemutatóján szerdán Budapesten.

Paczolay Péter szerint az alkotmány értelmezése nem lehet egyetlen szerv privilégiuma sem, elvileg mindenki számára nyitott lehetőség. Szerinte ezt a funkciót a legcélszerűbb olyan intézményre bízni, amely a legkevésbé függ a választók akaratától, a legkevésbé van kiszolgáltatva rövidtávú érdekeknek, melyek természetes működési területe a politika.

Az Ab elnöke leszögezte azt is: amellett, hogy az Alkotmánybíróság hivatott az alkotmány hiteles értelmezésére, szükséges az is, hogy a többi hatalmi ág elfogadja és kötelezőnek tekintse magára az alkotmánybírósági ítéleteket. "Ha nem ez lenne a helyzet, bármelyik hatalmi ág a saját kénye-kedve szerint értelmezhetné az alkotmányos rendelkezéseket" - fogalmazott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását