2024. április 28. - Valéria

Varsóban tárgyalt Kövér

A jövő évi magyar és lengyel EU-elnökségről egyeztetett csütörtökön Kövér László, az Országgyűlés elnöke Varsóban a lengyel képviselőház (szejm) és a szenátus elnökével.
2010. november 4. csütörtök 20:33 - HírExtra
A házelnök a találkozókon ismertette a magyar kormányzat és a parlament felkészülését, és kiemelte, hogy a folyamat mindkét szinten megfelelően halad. Beszámolt partnereinek arról a parlamenti vitanapról, amelyet a magyar EU-elnökség prioritásairól tartottak október 20-án az Országgyűlésben, illetve az ugyanebben a témában megrendezett civil vitanapról - tájékoztatta az MTI-t telefonon a lengyel fővárosból Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Kövér László a tárgyalásokon hangsúlyozta, hogy Magyarország számít Lengyelország támogatására, mert a magyar elnökség sikere 2011 első félévében befolyásolni fogja a második félévben következő lengyel elnökség tematikáját is. Ezért javasolta a két ország szakbizottságainak intenzív együttműködését.

A házelnök tájékoztatta partnereit arról, hogy Magyarország kiemelt hangsúlyt akar fektetni a kulturális diplomáciára a következő félévben, különösen az "elnökségi stafétabot" átadásakor. Kiemelkedő esemény lesz az 1956. június 28-án Poznanban kirobbant forradalom évfordulója alkalmából rendezendő ünnepség. Ezenkívül más kulturális eseményekre is készül a magyar parlament Lengyelországban, Brüsszelben és Magyarországon is, egyebek mellett kiállítást tervez a Nemzeti Múzeumban a lengyel-magyar történelmi múlthoz kapcsolódóan.

Bogdan Borusewicz, a lengyel szenátus elnöke felvetette, hogy a két parlament a jövőben szorosabban együttműködhetne az uniós jogszabálytervezetekkel kapcsolatos esetleges aggályok egyeztetésében azért, hogy szükség esetén együttesen tudjanak fellépni egy-egy uniós tervezet módosítása érdekében.

A Grzegorz Schetyna szejm-elnökkel folytatott tanácskozásán Kövér László javasolta a parlamenti szintű stratégiai együttműködés létrehozását, hasonlóan a két ország között kormányzati szinten már létező partneri viszonyhoz. Ennek az együttműködésnek a keretében, amelynek konkrét formája még kialakításra vár, lehetőség nyílna a két országot egyaránt érintő kérdések megvitatására.

A kétoldalú találkozók előtt a házelnök megkoszorúzta Varsó belvárosában az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc emléktábláját. Kövér László kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Varsóban. Csütörtök este részt vett és felszólalt a Regionális Partnerség (a visegrádi négyek plusz Ausztria és Szlovénia) parlamenti elnökeinek kibővített találkozóján. A konferenciára meghívott parlamenti elnökök az energiabiztonságról, illetve az EU szomszédságpolitikájának keleti dimenziójáról tanácskoznak. A mostani találkozón részt vesz Bulgária, Románia és Horvátország parlamentjének elnöke is.

A magyar házelnök az energiabiztonság témájában elmondott felszólalásában hangsúlyozta a magyar EU-elnökség idején, február 4-én megrendezésre kerülő uniós csúcstalálkozó fontosságát. Az esemény "egyedülálló lehetőséget" nyújt majd arra, hogy az állam- és kormányfők egy "erősebb, koherensebb és hatékonyabb" energiapolitika kialakításának az irányába mozduljanak el. Kitért a közép-európai régió szempontjából kiemelt jelentőségű Energia Infrastruktúra Csomagra (EIP), az Észak-Dél energiatengely témájára is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását