2024. május 14. - Bonifác

Varsóban felelevenítik a forradalmat

Herczku Ágnes népdalénekes ünnepi szólóestjével kezdődik vasárnap Varsóban az az egyhetes programsorozat, amellyel az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeznek a Magyar Kulturális Intézet szervezésében.
2010. október 16. szombat 16:46 - HírExtra
Gordon István igazgató elmondta az MTI-nek, hogy kedden az intézetben kortárs magyar és lengyel grafikusművészek 1956-ot idéző plakátkiállítása nyílik, majd emlékestet tartanak Kerényi Grácia (1925-1985) költő, magyar-lengyel műfordító születésének 85. évfordulója tiszteletére. Részt vesz az esten Csisztay Gizella, aki Szerelmem, Varsó címmel adott ki biográfiát Kerényi Gráciáról. Ott lesz még Korinna Wesolowski, az óbudai lengyelség képviselője, aki emlékezést szervezett szeptemberben Óbudán, a Fő tér 2. alatt, a költőnő utolsó lakhelyénél, ahol tábla őrzi Kerényi Grácia emlékét.

Kerényi Károly ismert klasszika-filológus lánya volt Grácia, a család lengyel menekülteket gondozott, a nyelvvel akkor kezdett ismerkedni. Magyar-latin-görög szakos hallgatóként németellenes propaganda terjesztése miatt letartóztatták, megjárta a Gestapo börtöneit, koncentrációs táborokat, hazatért Auschwitzból, 1948-ban diplomázott, majd Varsóban doktorált. Közvetített a magyar és a Szolidaritás lengyel ellenállási mozgalom között.

Kerényi Grácia fordításában jelent meg 1957-ben szamizdatban Wiktor Woroszylski Magyarországi napló, 1956 című kötete, a magyarok az ő fordításában olvashatták Mickiewicz Pan Tadeusz című regényét vagy Mrozek drámáit. Neki köszönhető, hogy a lengyelek megismerhették a magyar költészetet, mert kiadták válogatott magyar versantológiáját Varsóban 1975-ben.

A lengyel fővárosban harmincöt év után az ünnepre megjelent az új magyar költészeti antológia Jerzy Snopek professzor fordításában és szerkesztésében, a kötetet bemutatják október 21-én, csütörtökön a kulturális intézetben. A könyv 40 magyar költő verseit tartalmazza, köztük van Baka István, Kukorelly Endre, Karafiáth Orsolya, Kovács István, Petri György, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Szilágyi Ákos, Szőcs Géza, Tolnai Ottó, Tóth Krisztina, Varró Dániel és Zsille Gábor. A kiadás költségeit a magyar intézet vállalta magára - hangsúlyozta az igazgató.

A varsói Muranów moziban pénteken lengyelországi díszbemutató keretében láthatják a nézők a Puskás Hungary című dokumentumfilmet az alkotó, Almási Tamás és az Aranycsapat jobbhátvédje, Buzánszky Jenő részvételével.

Az ünnepen, október 23-án emléktábla-koszorúzás lesz és a varsói Szent István-templomban mise keretében bemutatják a magyar Szent Korona másolatát - összegezte a programot Gordon István.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását