2024. április 26. - Ervin

A BKK hajtja végre a közlekedési stratégiát

Fővárosi Közgyűlés - Megalakították a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t.
2010. október 27. szerda 13:36 - HírExtra
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén létrehozta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-t, ez a társaság lesz a felelős a közlekedési kérdések rendszerszintű kezeléséért. A döntést 32 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.

A BKK fogja előkészíteni és végrehajtani a főváros közlekedési stratégiáját, integráltan irányítja és felügyeli a budapesti közlekedési ágazatokat (különösen a közúti és a közösségi közlekedést), megrendeli és finanszírozza a közösségi és a közúti közlekedési közszolgáltatásokat, fejleszti a város közlekedését, érvényesíti az esélyegyenlőség, a fenntarthatóság, illetve a gyalogos- és kerékpáros közlekedés szempontjait.

A központ emellett "megteremti az egyensúlyt a közlekedési rendszer működtetése és fejlesztése között", egységes finanszírozási rendszert működtet, ellátja a fővárosi tulajdonú közlekedési és közútkezelő szolgáltató cégek tulajdonosi felügyeletét, koordinálja a közúti és a közösségi közlekedést érintő kerületi, önkormányzati, közmű- és egyéb beruházásokat, valamint aktív szerepet vállal a regionális közlekedési együttműködésben.

A BKK átveszi a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztályától a közlekedésszervezési és -fejlesztési feladatokat, a BKV-tól a közlekedésszervezéshez, a megrendeléshez, a forgalomirányításhoz, az értékesítéshez és az ellenőrzéshez, valamint a kiemelt projektek lebonyolításához kapcsolódó feladatokat.

A központ az FKF Zrt.-től átveszi a közútkezelés irányításával, megrendelésével, ellenőrzésével és a közúti forgalomirányítással kapcsolatos feladatokat. Emellett a BKK átveszi a Parking Kft. és a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető, Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. teljes feladatkörét.
Az átalakítás után a BKV Zrt. tisztán szolgáltat, üzemeltető céggé válik, kizárólagos feladata az lesz, hogy teljesítse a BKK által megrendelt szolgáltatást és biztosítsa az infrastruktúrát.

Az előterjesztés indoklása szerint a BKK létrehozása a közlekedésszervezési feladatokon túl hatékony pénzügyi erőforrás-allokációt és kontroll-lehetőséget is teremt, "azaz biztosítja, hogy a közúti ágazat bevételei a finanszírozási hiánnyal küszködő egyéb közlekedési ágazatokba átcsoportosíthatóak legyenek.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester korábban már jelezte: a BKK-t Vitézy Dávid, a Városi- és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) 25 éves szóvivője irányíthatja majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását