2024. május 8. - Mihály

Mi a helyzet a lakossági hitelekkel?

Nem változtak alapvetően a lakossági hitelek kamatai az elmúlt negyedévben - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
2010. október 25. hétfő 13:15 - HírExtra
A PSZÁF először jelentette meg a pénzügyi szervezetek által 2010. július 30-tól kezdődően alkalmazott költségek, díjak, kamatok változásait összefoglaló tájékoztatóját. Annak a vizsgálatnak az alapján, amely 2010. július végén indult, és év végéig tart a pénzpiaci szektor közel 500 szereplőjénél. A PSZÁF áttekinti, hogy az intézmények az általuk meghirdetett kondíciók szerint számítják-e fel a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaik díját, költségét, kamatát.

A vizsgálat alapján a lakossági hitelek kamatai 2010. június 30. óta alapvetően nem változtak. A referenciakamathoz kapcsolt termékek kamatai a referenciakamat változásának megfelelően nőttek vagy csökkentek. A báziskamatokkal közvetlenül össze nem kapcsolt termékek kamatait több hitelintézet kisebb-nagyobb mértékben még csökkentette is.

A legjelentősebb, a jelzáloghiteleknél tapasztalható fejlemény, hogy a devizahitelezés korlátozása miatt új konstrukciók jelentek meg, kiegészítve a már meglévő forinthitelek kínálatát. A jelzálogalapú devizahitelezést teljesen megszüntették a hitelintézetek, illetve a vonatkozó jogszabályban lehetővé tett célokhoz igazították termékeiket. A folyamat a közeljövőben is folytatódhat - hívja fel a figyelmet a PSZÁF.

A vizsgált időszakban jelentek meg nagyobb számban az iskolakezdéshez kötődő akciós fogyasztási kölcsönök is. A legmarkánsabban érzékelhető változás a banki betétek után fizetett kamatok csökkenése, elsősorban a rövid futamidejű forintbetétek és a látra szóló kamatok esetében.

A számlavezetés, a számlákhoz kapcsolódó szolgáltatások egyes díjelemei nőttek, általában a 2009-es fogyasztói árindex növekedésével egyező mértékben. Egy-két szolgáltatónál ez a számlacsomagok és kapcsolódó díjak széles körét érintette, a többi díjmódosítást végrehajtó intézmény csak egy-egy terméknél változtatott. Bizonyos számlatermékeknél például a korábban 0 forint költségű szolgáltatás is díjkötelessé vált, azaz az eddigi költségmentes szolgáltatás megszűnt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását