2024. május 6. - Ivett, Frida

Az ellenzék és a Robin Hood-adó

Az ellenzéki pártok várhatóan nem szavazzák meg a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a jövőre bevezetendő nyolcszázalékos Robin Hood-adót, így a törvényjavaslat elfogadása attól függ, hogy a szocialistá
2008. november 4. kedd 16:03 - Hírextra
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: pártja azért nem szavazza meg a törvényt, mert az alkalmatlan a versenyképesség javítására, és egy rossz és finanszírozhatatlan szerkezetet akar életben tartani.

Fónagy János, az ügy fideszes témagazdája az MTI-nek azt mondta: a frakcióvezetés még nem döntött ebben a kérdésben, de ő maga azt fogja javasolni, hogy szavazzanak nemmel a jövő héten a javaslatra, tekintettel arra, hogy nem fogadták be Fidesz módosító indítványait, amelyek többek között az áfacsökkentésről szóltak.

Fónagy János hangsúlyozta: a Fidesznek továbbra is az a véleménye, hogy a Robin Hood-adó nem jó megoldás, mert a megadóztatott vállalatok lecsurgatják a többletköltségeiket a fogyasztókhoz. A Fidesz ehelyett a távhő áfájának 5 százalékra csökkentését javasolta, ami a fogyasztóknál érezhető díjcsökkenést eredményezne.

Hargitai János, a KDNP szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta: egyelőre még nem alakítottak ki frakcióálláspontot ebben az ügyben, de "általános axiómaként" fenntartják véleményüket, hogy semmilyen új adónem bevezetésének nem örülnek, és nem támogatják, hiszen Magyarország jelenleg is túladóztatott.

Hozzátette: szeretnék elkerülni egy új adónem bevezetését, ugyanakkor a költségvetés más tételeinek átcsoportosításával forrásokat kellene találni a távhőkompenzációs alaphoz.
Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője azt mondta: pártja nemmel szavaz a Robin Hood-adót bevezetendő törvény jövő heti zárószavazásán.

Hétfőn az Országgyűlés elutasította azt az SZDSZ-es módosító indítványt, amely a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényből elhagyta volna a jövőre bevezetendő nyolcszázalékos Robin Hood-adót.

Az Országgyűlés parlamenti többsége hétfőn 19 igen, 193 nem és 158 tartózkodás mellett utasította el a Lakos Imre (SZDSZ) által benyújtott módosító javaslatot, amelyre 17 szabad demokrata képviselőn kívül a szocialista Pál Tibor és az MDF-es Pettkó András szavazott igennel. Nemmel szavazott az MSZP, hat MDF-es és egy KDNP-s képviselő, valamint a független Gyenesei István. Tartózkodott a Fidesz és a KDNP, valamint négy független honatya.

A Ház ugyanakkor 364 igen, 7 nem szavazattal elfogadta azt a szocialista indítványt, amely leszűkíti az eredeti javaslat adófizetői körét a nagy energiaellátó és -kereskedő cégekre. Fónagy János elmondta: AZ SZDSZ és az MSZP "koalíciós veszekedésében" nem akartak részt venni, ezért tartózkodtak az SZDSZ-es javaslatnál, a másik módosítót viszont azért támogatták, mert arról szólt, hogy távhőtermelő cégeket ne adóztassák meg, hiszen elméletileg az ő versenyképességük javításáról van szó.

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslat elfogadásához a jelenlévő képviselők felének igen szavazatára van szükség. Jelenleg 383 aktív képviselő tud részt venni egy-egy ülésen, az MSZP 189 biztos igen szavazatra számíthat, ha mindenki jelen lesz, akkor még három szavazatra lenne szüksége. Az esetek többségében azonban ritkán fordul elő, hogy minden aktív képviselő az ülésteremben tartózkodik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását