2024. április 20. - Tivadar

Mező Misi: Sok meglepetéssel készülünk

A Magna Cum Laude 1999 szeptemberében alakult gyulai barátokból. A banda azóta sikert sikerre halmoz és slágereik mind a mai napig töretlen népszerűséget élveznek. A frontember, Mező Misivel beszélgettünk.
2010. október 24. vasárnap 16:44 - Kancsár Edina
Több mint tíz éves a Magna Cum Laude. Hogyan foglalnátok össze az
elmúlt időszakot?


Magna Cum Laude
A zenekar 2003-ban jelentette meg első albumát Hangolj át címmel. Az album 12 száma közül először az Osztály című számukból lett kislemez. A dalhoz klipet is forgattak, amely igen népszerű lett a magyar zenei televíziókban. Ez nem is vonhatott mást maga után, csak egy nagy koncertturnét számos klubba, megfűszerezve az ország legnagyobb fesztiváljaival és néhány meglepetés koncerttel. Később elkészült a második kislemez és videoklip a Lemegy a nap című számhoz, mely rádiós sláger lett. 2006. március 10-én jelent meg az együttes második albuma Minden Állomás címmel, mely később elérte az aranylemez minősítést.

Az album legsikeresebb kislemeze a Vidéki sanzon című szám lett, melyhez egy látványos, különleges technikát alkalmazó, igazi "utazós" videó is készült. Az együttes harmadik albuma hivatalosan 2007. november 15-én jelent meg Magnatofon címmel. Az albumról eddig három kislemez jelent meg: a Színezd újra!, a Gondatlanságból elkövetett emberölelés és az Átkozott nők. 2009. június 5-én jelent meg az együttes negyedik albuma 999 címmel, melyről nagy sikert aratott a Pálinkadal című szerzemény.
Kisregényt is lehetne írni a tizenegy év eseményeiről. Ez egy „második házasság” minden rezdülését ismerjük a másiknak. A csalódások még inkább összekovácsoltak minket, nem mondhatom, egyenes út vezetett idáig.

Minden dolgot meg kell élni, fiktív érzésekből nem tudsz táplálkozni, időt, munkát semmiből nem lehet kispórolni. Ennyi idő után szívesebben emlékszik a szépre az ember. Nagyon az elején járunk mi még…(nevet)

Szerencsések vagytok, mert nagyon népszerű a banda. Ennek ellenére éreztetek visszaesést a válság miatt?

Koncertek számában nem éreztük meg a válságot, ugyanannyi felkérésünk van, mint azelőtt. Talán a gombamód szaporodó fesztiválok, melyek sorba földbeálltak – az emberek pénzhiánya miatt – talán ott érzékelhető a válság. Mi azon szerencsés zenekarok közé tartozunk (jelzem, nagyon kevés ilyen van) akik egyik nap egy céges rendezvényen, másnap egy városi vagy falunapon játszunk, de szívesen hívnak bennünket nagyobb fesztiválokra és klubokba is.

A Vidéki sanzon, az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere. Tehetségkutatókon
is gyakoran felcsendülése. Milyen érzés, hogy mai napig ennyire népszerű a dalotok?


Hihetetlen jó érzés, büszkeséggel tölti el az embert. Az igazán nagy slágereket mindig a közönség, a többség választja ki és emeli hihetetlen magasságokba. A legnagyobb köszönet a tisztelt nagyérdeműnek jár!

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról?

Mint mindennek, ennek is megvan az előnye és a hátránya. Előnye:  a résztvevők pár hónap alatt olyan népszerűségre tesznek szert, ami semmihez sem fogható… Gyakorlatilag „csapból is én folyok”effektus. Hátránya a sok kezdő, aki nem tud mit kezdeni ezzel a hatalmas népszerűséggel, mert nem élt meg dolgokat ezzel a szakmával kapcsolatban, vagyis nincs rutinja.

Csak a csúcsokat élte meg a völgyeket nem (pedig az adja igazán az erőt, hitet és alázatot) Ilyenkor szokott általában kicsúszni a lábuk alól a föld. Aki tehetségkutatókon lett ismert, örökre hordozza ezt a béklyót, amit egy sikerért megszenvedet zenészre, zenekarra nem lehet ráhúzni. Mindig is hitelesebb volt az emberek szemébe az alulról jött, megszenvedet történet, hisz a „Sikernek ára van, nem titka”mint tudjuk…



Vége a nyárnak, számos koncertet tudhattok magatok mögött. Melyik fellépésetek volt idén a
legemlékezetesebb?


Minden koncert emlékezetes és fontos. Nincs kevésbé fontos, minden koncertet becsületesen kell „megcsinálni”. De talán a veszprémi akusztikus koncert volt idén a legemlékezetesebb. Pár napja már úton voltunk és elég fáradt volt a társaság. Amikor leértünk, hihetetlen módon olyan energiák áradtak a helységben, amit ma sem tudunk felfogni… Interaktívvá vált a buli: poénok, viccelődés és soha nem hallott verzióban előadott dalok jellemezték a koncertet. Hetekig emlegették az emberek és mi is nagyon élveztük.

Egyébként hogy telt a nyár: jutott valamennyi idő a pihenésre,  nyaralásra is?


Köszönjük nagyon eseménydúsra sikeredett. (nevet) Rengeteg bulink volt, kitüntették a zenekart (Zsindelyes díj) a Pálinka dal megírásáért. Nagymértékben hozzájárultunk ezzel a dallal a pálinka népszerűsítéséhez. Voltunk együtt Horvátországban és külön is pihent mindenki a családjával. Idén Olaszország volt a célállomás…

Az őszi szezon, egy zenekarok életének mindig nyugodtabb időszaka, amikor van idejük
új dalokon és albumon dolgozni. Ti mivel töltitek ezt az időszakot és mikorra várható a
következő nagylemez?


Idén nekünk ez a próba időszak lesz, ugyanis több dologra kell készülnünk. Lesz egy akusztikus koncertünk Nagykanizsán amit rögzítünk és majd szeretnénk kiadni CD-n is, de csak a karácsonyi bulin lehet majd megvenni, sehol máshol. Mondhatni limitált példányban értékesítjük, igazi zenei csemege várható.

A másik a december 28-i Magna Karácsony a SYMA-ban. Két és fél órás szuperkoncertre készülünk rengeteg meglepetéssel és vendéggel (Pataky Attila). Egy igazi vidéki disznótoros, pálinkázós bulit szeretnénk, ahogy azt tavaly is tettünk. A koncertet Radnai Peti (Playboy) zárja retro discoval. Jövő ősszel szeretnénk egy újabb stúdióalbumot összehozni, januártól pedig próbaterembe vonulunk és írjuk a dalokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását