2024. május 3. - Tímea, Irma

"A jó pálinkához fel kell nőni"

Ha van pálinkakultúránknak hiteles képviselője a magyar porondon, az a Magna Cum Laude. A folyékony királynőhöz írt ódájuk a pálinkafanok himnusza, a zenekar azonban nem csak szavakkal, illetve a zene erejével áll ki "A" nedű mellett...
2010. május 6. csütörtök 12:16 - Nagy András
Tudtad, hogy ha beírod a Google keresőjébe, hogy „pálinka”, első helyen a „pálinka dal” kifejezés jelenik meg, s csak második lesz a „pálinkafőzés”?

Ez jó hír, örülök, hogy ezt mondod. Bár megmondom őszintén, nem nagyon szoktam magunkra vagy a pálinka szóra így rákeresgélni. Azt inkább inni szeretem…

Na, majd erről is mesélhetsz, előbb viszont arra válaszolj légy szíves, honnan jött az ötlet, hogy szabályos ódát írj a pálinkához?

Azt mondják, a jó bornak nem kell cégér. Egy kis reklám a magyar hungarikumoknak sem árt szerintem. A tavalyi a pálinka éve volt Magyarországon, akkor azért jóval több figyelem összpontosult erre a nemes nedűre, mint az idén. Igazság szerint a dal is ebből az apropóból született.

Pilinszky állítólag mindig két palack bor elfogyasztása után fogott neki verset írni. A ti alkotói munkátok is igényli az italt?


Magna Cum Laude: Pálinka dal (2009)
Álmaink kéklő egén,
Gyümölcsfáink tetején,
Pálinka-szerelmem, légy az enyém!

Nyújtsd hát a karod felém,
Nélküled meghalok én,
Pálinka-szerelmem,légy az enyém!

Ha egyszer elindulunk lefelé,
Mert előttünk a lejtő.
Folyékony királynő,kérlek,
Te légy a búfelejtő!
(részlet)
Ihletszerzés gyanánt? (Nevet.) Maradjunk, annyiban, elég változatos formáit ismerjük a pálinkafogyasztásnak…

Nocsak. Lennél kedves beavatni minket?


Van a kulturált ivászat. Nemrég egy kis észak-magyar falucskában léptünk föl, a pálinkatúra keretében, egy kastélykertben. A hangulat a koncert után is kiváló volt, de ha létezik egyáltalán olyan, hogy intelligens ivás, akkor mi ott azt mutattuk be, miközben a helyieket hallgattuk. A másik verzió pedig az, mikor igazi jó alföldi parasztgyerek módjára vedelsz mint állat, és pont nem érdekel, hány csillagos az a nedű, ami éppen a kezedben van.

Őszintén: nálatok melyik változat gyakoribb?

Előfordul ez is, az is. (Nevet.) Amúgy nem vagyok különösebben sznob ilyen téren, amit elém tesznek, azt általában meg is iszom. A borok között is csak tavaly kezdtem érezni a különbséget. Hogy az a bor, amelyik valóban minőségi, nem pont ugyanaz, mint amit lenn az Alfában szoktam inni a kóla mellé.

Korfüggő ez?


A saját tapasztalatomból kiindulva legalábbis azt mondhatom, a jó pálinkához fel kell nőni. Bár néha teljesen közömbös számomra, mi a jó és mi nem.

Kedvenc pálinkád azért csak van.

A legnagyobb a birsalmából készült pálinka, de szívesen iszom a környékünkön egy kisvárosban készített cigánymeggyből készült párlatot is.

Valami azt súgja, a pálinkafesztiválokkal nem álltok hadilábon.

Pálinka Piknik Pesten
Gyümölcsöző kapcsolatok születhetnek május 6-tól kezdve a Városháza parkban Budapesten. Gyümölcspárlatozók. Merthogy ezen a napon indul a szokásos Budapesti Pálinkafesztivál. Idén már ötödször.
Igen, hát nyilván a dal népszerűsége miatt kötnek is minket efféle eseményekhez, így egyáltalán nem idegen számunkra a pálinkafesztiválok világa. Hozzáteszem, nem minden szervező van oda ezért a nótáért.

Nocsak.

Épp most volt egy nagyon durva eset, ráadásul épp városomban, Gyulán. Az itteni pálinkafesztivál elnöke kijelentette, kikéri magának, hogy ez a nóta felcsendüljön az eseményen, mert a dal méltatlan a pálinkához. Íratott inkább egy másikat valakivel.

A fővárosban a hét végén rendezik a Pálinka Piknik Pesten nevű feszkót. A szervezők még nem jelezték, hogy ki nem állhatják ezt a népszerű nótát…

Igen, ismerjük az eseményt, nagyon jónak tartjuk. Sajnos én a magam részségről idén nem tudok részt venni rajta, mivel a hét végét otthon töltöm, és ahogy hallom, a többi vidéki bandatag is hasonlót tervez. Egyetlen pesti tagunkkal, Mező Misi énekessel viszont akár össze is futhattok a hétvégén…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását