2024. május 17. - Paszkál
Víz, föld, levegő. Vajon milyen veszélyekkel kell számolni ezen a három területen, a vörösiszap-katasztrófa következtében? És ami a legfőbb kérdés: mi lehet a megoldás? Horváth Erzsébettel, a Pannon Egyetem rektori megbízottjával beszélgettünk.
2010. október 15. péntek 06:59 - Győry S. József
Miként vizsgálták a szennyeződés által érintett élővizeket?

Ezt kell tenni
A szakértői csoport a helyszíni tapasztalatok alapján ecetes vízzel történő mosás és takarítást javasolt a lakosságnak.

A településeken az iszapréteget gipsszel történő takarás után, a felületet locsolva sürgősen el kell távolítani.

Az eddigi vizsgálatokat és elemzéseket valamennyi intézet és szervezet saját, több milliós nagyságrendet elérő költségére végezte.
Vízkémiai és vízanalitikai módszerekkel történt a mérés: a vízkémiai mérés által a víz vezetőképességét és a toxicitást sikerült megmérnünk. Kiderült, hogy a toxicitás megemelkedését a nátronlúg jelenléte okozza. Amint gipsz adagolásával sikerült a megemelkedett PH értéket leszorítani, laborvizsgálatok segítségével egyértelműen kimutathatóvá vált, hogy a toxicitás, a vezetőképesség és a PH érték is a normális értékre csökkent.

Kijelenthető, hogy minden rendben van?

A Torna és a Marcal vizét tekintve igen. Mégis azt kell mondanom, hogy az ásott kutak tekintetében réz, kadmium, arzénnövekedést tapasztaltunk: a megengedett határértéket ugyan nem lépik át, ám úgy gondoljuk, hogy mindez lokális szennyeződésből származik. Ezek az anyagok korábban is jelen voltak, ám az okot tekintve csak találgatni tudunk.

A legfontosabb dolog, hogy az ásott kutak vizét - legfőképpen ivásra, főzésre - ne használják az emberek, a saját égészségük érdekében! A probléma megszűntéről mindenképpen tájékoztatni fogjuk a lakosságot.

Nagyon fontos, hogy a vezetékes víz az érintett térségben teljesen biztonságos attól függetlenül, hogy hallottam már sajtótúlkapásokat ennek az ellentétről.



A vörösiszap kiporzásának következményeit is vizsgálták. Milyen következtetésre jutottak?


A vörösiszapban nincsen szerves anyag, ami megnövelné a szemcsék méretét, ezáltal csökkentené a kiporzást. Jelen pillanatban nedvességtartalma sincsen a pornak, a napos, száraz időjárás miatt, így a szél könnyen felkapja a port, több kerül a levegőbe.
A porkoncentráció a megengedett városi értéknek nagyjából az ötven-hatvan százaléka jelen pillanatban.

Hiába van jóval az egészségügyi határérték alatt a vörösiszap-por, sokkal több olyan agyagot tartalmaz, ami lejut az emberi tüdőbe. A természet megoldja a nátronlúg közömbösítését, de a poron lévő lúgveszéllyel reálisan számolnunk kell.

Hogyan lehet védekezni a por ellen?

Az egyetemünk honlapján is igyekszünk folyamatos, naprakész tájékoztatással szolgálni, a félreértések-tévhitek elkerülése érdekében. A por csak akkor jelenthet veszélyt, ha valakit huzamosabb ideig teszünk ki a hatásának. Fontos, hogy a port ne hagyjuk kiszáradni. Ha az emberek a lakóhelyükön lelocsolják a felületet, megszűnhet a veszély. Ajánlom az ecetes vizet, mivel az ecet közömbösíti a nátrium hidroxidot.

A lakosság nagyon sok mindent tud tenni annak érdekében, hogy a lakóhelyükről eltűnjön az iszap, hiszen a katasztrófavédelmet a nyolcszáz-ezer hektárnak az eltakarítása köti le. Ha valaki nagyon biztos akar lenni a dolgában, akkor javaslom, hogy úgynevezett Hepa maszkot vegyen, a kórházi maszk nem sokat véd.

A Pannon Egyetem hallgatói csoportot szervezett a takarításhoz; a tűzoltókhoz csatlakoztak. Nagyon fontos megemlíteni, hogy senki sem fog tüdőbetegséget, vagy maradandó károsodás szenvedni egy félnapos, önkéntes munka miatt. A gumicsizma, gumikesztyű és a porálarc nagyon fontos, de semmi szükség sincsen vegyvédelmi ruhára. A beszennyeződött ruhákat a mosógépbe kell tenni, majd öblítő programmal, ecetes vízzel kell áthajtani, majd kimosni. Senkinek sem lesz semmilyen baja, ezt saját tapasztalatból mondom.



A talaj vizsgálatáról mit tud mondani?

Az egyetemünk laboratóriuma nagyon változatos mintakészlet elemzésére van felkészülve. A katasztrófa utáni napon vett mintából azt a következtetést tudjuk levonni, hogy a talaj felső tíz centimétere sérült, a nehézfémek miatt. Nagyon fontos továbbá megemlíteni, hogy ezek mértéke nem haladja meg a határértéket. Felhívom a figyelmet az összefogás fontosságára: ha megindul az esőzés, a kint maradt iszap bemosódik a talajba és a Torna patakba. Ha a lakosság feltakarítja a vörösiszap porát, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság a veszélyeztetettebb részekre tud koncentrálni.

Minden tiszteletem azoké az embereké, akik a kárelhárításban segítenek. Rendkívül nehéz munkát végeznek, sokszor harmincat-negyvennyolc órát talpon vannak. Az egészségük védelme rendkívül kritikus, hiszen ők vannak a frontvonalban.

Szakmailag arra a munkára koncentrálunk, hogy a termőföldekről az iszapréteget eltávolítsuk, majd a megfelelő helyre elhelyezzük. A tél folyamán gondolkodni fogunk azon, hogy mit lehetne tenni ezzel a földtömeggel, hogy a katasztrófa sújtotta térségbe minél előbb visszatérjen az élet.

Mit tapasztalt személyesen a helyszínen?

A múlt héten végig a katasztrófa sújtotta területen tartózkodtam, egészen szombatig. A nyálkahártya irritációmról annyit mondhatok, hogy szombatot leszámítva minden este éreztem, hogy a por csípi a szemeimet, de másnap reggelre mindig kialudtam a problémát.

Minden emberrel más-más szinten történtek meg az események. Találkoztam azzal a kolontári családdal, akik úgy élték túl a katasztrófát, hogy az asztalra álltak, de így is a hónaljukig ért az iszap. Az egyik gyereket vitte az ár, a másikat tartotta az anya a kezében.

Borzalmasan nehéz és fájdalmas döntés lehetett az, hogy eldöntse, melyikhez kapjon. Akinek azonban nem vitte el az ár a házát, annak a feszültségét oldja, ha valamin tevékenykedhet, segíthet a takarításban, helyreállításban. Ez egy fajta lelki terápia lehet, de vannak olyanok, akik mindenképpen szakember segítségére fognak szorulni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását