2024. június 14. - Vazul

Iszapömlés: nőtt a repedés a sérült kazetta falán

Másfél centiméterrel nőtt a repedés a sérült ajkai zagytározón - közölte a környezetvédelmi államtitkár csütörtökön az MTI-vel.
2010. október 14. csütörtök 11:25 - HírExtra


Levélben kér segítséget az állam- és a kormányfő


Közös levélben kér segítséget a magyar állampolgároktól a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a közjogi méltóságok valamennyi háztartásba el kívánják juttatni levelüket, amelyben a magyar emberek csatlakozását kérik az Ajka mellett történt szerencsétlenség megsegítésére kialakult széles körű összefogáshoz.

A szóvivő kitért arra, hogy a Magyar Kármentő Alapba történt felajánlások összege csütörtökön délelőtt 11 óráig már meghaladta a 200 millió forintot.

Hozzátette: George Patakinak, New York állam volt kormányzójának köszönhetően az Egyesült Államokban immár három szervezet, a Magyar Amerikai Koalíció és a Magyar Amerikai Szövetség mellett a Katolikus Kármentő Alap is segít a nemzetköz adománygyűjtésben.
Schmitt Pál és Orbán Viktor közös levelét pénteken már mintegy 200 ezren vehetik kézhez, a hétvégétől pedig az újságok és az internetes portálok is közzéteszik ingyenes társadalmi hirdetés formájában - mondta Szijjártó Péter.

Az államfő és a miniszterelnök levelükben úgy fogalmaznak, hogy Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája történt október 4-én, amely után "nagy és cselekvő összefogás jött létre", ennek köszönhetően pedig uralni lehetett a helyzetet. Schmitt Pál és Orbán Viktor mindenkit arra kér, hogy lehetőségeihez mérten adakozzon a károsultak számára, az így létrejövő alap ugyanis az élet minél gyorsabb helyreállításában, újrakezdésében segít.

Orbán Viktor már október 9-én, a Facebook közösségi portálon azt kérte, minden magyar, aki teheti, társuljon ahhoz az összefogáshoz, amely a bajbajutottak megsegítésére jött létre.


Nőtt a repedés a tározó gátján


Illés Zoltán elmondta: a megsérült tározó északi oldalfalán folyamatosan mérik a repedéseket, de szerdáig nem tapasztaltak elmozdulást, csütörtök reggelre viszont az eddigi 54 centiméteres hasadék másfél centiméterrel nőtt.

A környezetvédelmi államtitkár szerint még mindig fennáll egy esetleges újabb gátszakadás veszélye, de a sérült tározó közelében épített hármas körgát, valamint a Kolontár közepén átívelő 600 méteres védmű megóvná a falut és Devecsert.

Vasárnap három-négy repedést lehetett látni a megsérült vörösiszap-tározó északi gátján. Közülük kettő nagyjából fél méter széles és 25-30 méter hosszú.

Illés Zoltán közölte: a tározónál védőfalat akarnak építeni, amihez az izraeli és az osztrák hadsereg hadmérnökeinek a segítségét is kérik. Az államtitkár a munka nagyságát érzékeltetve azt mondta: ez akkora feladat, mintha három tízemeletes betonházat kellene felépíteni két hónap alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását