2024. június 1. - Tünde

OÉT: első ülés az új kormánnyal

Orbán Viktor miniszterelnök részvételével kezdődött az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) az új kormány hivatalba lépését követő első plenáris ülése.
2010. szeptember 20. hétfő 11:13 - HírExtra
Az Országos Érdekegyeztető Tanács következő plenáris ülését október 10-12 között lehet megtartani - javasolta Orbán Viktor miniszterelnök, reagálva a munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek véleményére. A kormánynak módja van megváltoztatni az Országos Érdekegyeztetési Tanácsról szóló törvényt, de egyedül nem szeretne változatni, ezért várja az oldalak képviselőit, jutassák el a már elküldött hat-hét javaslatot követően a többi javaslatot is - mondta a miniszterelnök.

"Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja tartalmazza a választási programot teljes egészében" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor "nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni" - tette hozzá.

A következő években egy millió új munkahely létrehozását kívánja elérni a kormány, s ezt a célt szükséges előmozdítania az OÉT munkájának is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a plenáris ülésen. "Nem tekintjük kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját" - mondta a miniszterelnök, aki a szerint a nemzeti konzultációt és az érdekegyeztetési fórumát össze lehet kapcsolni. Orbán Viktor közölte: az elmúlt száz napban létrejött a politikai alap, amelyre fel lehet építeni azt a felépítményt, amely egymillió új munkahelyet jelent a következő években.

A tanácskozáson a kormány részéről megjelent még Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Az elfogadott napirend szerint a kormány, a munkavállalói és a munkaadói oldal az érdekegyeztetés helyzetéről tárgyal, majd megvitatja az OÉT második féléves munkatervét.

A kormány szeptember elején írásbeli konzultációt kezdeményezett az oldalak képviselőivel az OÉT további működésének koncepciójáról, ám ezt a szakszervezetek, a munkavállalói oldal és a munkaadók is elutasították, kérve a fórum mielőbbi összehívását. A Nemzetgazdasági Minisztérium szeptember 13-án közölte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter összehívta az OÉT plenáris ülését.

A hétfői tanácskozást megelőzően mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal képviselői azt mondták az MTI-nek: először inkább érdemi kérdésekről - bérekről, adóváltozásokról, költségvetésről - egyeztetnének a kormánnyal. Ismertették: nem zárkóznak el attól, hogy megvitassák hogyan lehetne hatékonyabb, jobb vagy épp olcsóbb az érdekegyeztetés, de jelezték, hogy ennél fontosabb kérdések is vannak.

Az OÉT legutóbbi ülése - még az előző kormány részvételével - 2010. május 7-én volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását