2024. április 20. - Tivadar

Uniós könyvtárfejlesztés Szabolcsban

Európai uniós forrásból, mintegy 83 millió forint felhasználásával egységes helytörténeti archívumot alakítanak ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye könyvtáraiban.
2010. szeptember 18. szombat 10:15 - HírExtra
A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár projektjében részt vevő nyolc város huszonhárom intézménye a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Tudásdepó-expressz című pályázatán nyerte el az összeget.

A beruházás keretében Kisvárda, Mátészalka, Nagykálló, Nyírbátor, Tiszavasvári, Tiszalök, Vásárosnamény, valamint a megyeszékhely könyvtárban közel 60 ezer helytörténeti, 15 ezer kép- és hangdokumentumot, valamit 200 ezer bibliográfiai adatot dolgoznak fel.

Az intézmény tájékoztatása szerint a gyűjtemény távoli felhasználók számára digitális formában lesz elérhető. Az így létrejött helytörténeti archívumban nyomtatott, audio- és videotartalmak egy közös felületen érhetők majd el, s olyan ritkaságokhoz is hozzáférhet a felhasználó, mint az 55 évet megélt Nyíregyházi Rádió riportjai, a Kelet-Magyarország napilap digitálisan feldolgozott lapszámai és a több mint 25 éves Nyíregyházi Televízió képes anyagai.

A szolgáltatási rendszerrel a könyvtárak célja az, hogy a különböző intézményekben tárolt dokumentumok, információk elérhetőek legyenek a megyében élő tanulni, művelődni, tájékozódni kívánó ember számára, ezáltal csökkenjenek az esélykülönbségek.

A pályázat másik fontos része a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok információs esélyegyenlőségének növelése, hogy a hagyományos és az online könyvtári szolgáltatásokat ők igénybe vehessék. Kiemelt cél továbbá az olvasáskultúra fejlesztése a megye cigány lakossága körében, illetve a szépirodalmi ismeretek bővítésének lehetősége a vakok- és gyengén látók között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását