2024. április 29. - Péter
Továbbra sem kerültek elő azok a számlák, melyek tisztáznák a sanghaji világkiállítás magyar érdekeltségeit szervező cég teljesítéseit. Léteznek egyáltalán a papírok? A Sanghajig érő magyar botrány részletei.
2010. szeptember 10. péntek 06:12 - Gedei Szilárd
A kulcsfigura
Dégen István a valamivel több mint hatmillió forint tőkével bejegyzett Genexpo 2010 Hungary Kft, hivatalos képviselője. Másik cége, a Locomotiv Travel részt vesz a sanghaji utaztatásban. Dégen 1987-ig a Belügyinisztérium III/1-es hírszerző tisztjeként tevékenykedett. A HírExtra természetesen meg szerette vola szólaltatni Dégent, akit azonban jelen cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.
Mondhatnánk, hogy szép csendben zajlik a világkiállítás Sanghajban, a magyar részvételt kísérő botrány miatt azonban ez nem lenne igaz.

Az ügy dióhéjban


Még az előző kormányhoz köthetőek azok a kifizetések, melyeket 2009 októbere és 2010 márciusa között hajtott végre a magyar állam a világkiállítás magyar részvételét szervező cég részére. Ez eddig rendben is lett volna, azonban miután a vállakozói díj zömét kifizették a Genexpo 2010 Hungary Kft. néven futó cégnek, illetve annak alvállakozóinak, elkezdődtek a problémák.

A cég ugyanis ma már nem tud elszámolni a 2,6 milliárd forintos szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítésével, pedig a tavasszal hatalomra került új kormány ezt mindenképpen elvárja. Gyanús, hogy a kapott pénz arányában közel sem teljesítettek elegendően a kiállítás magyar pavilonjának megszervezésével, működtetésével és az egyéb teendőkkel kapcsolatban. A helyzetet pedig még azok az alvállakozók is bonyolítják, akik közül szintén csak kevesen tudtak olyan eredeti papírokat bemutatni, melyek igazolnák kifizetéseiket.



Genexpo = fantomcég?


A rendőrség elkezdett nyomozni az ügyben, több házkutatást tartottak és iratok foglaltak le.  Azok a papírok azonban, melyek bizonyíthatnák a kérdéses teljesítéseket, nem kerültek elő. Talán azért, mert nem is léteznek.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól megtudtuk: ugyan korábban már többször egyeztettek a cég képviselőivel, azok mégsem adták át az tételes elszámoláshoz szükséges iratokat.

"Szeptember hetedikén egyeztettünk utoljára a céggel. Kértük őket, hogy az eredeti számlákat legyenek szívesek benyújtani, a másolatok segítségével ugyanis nem tudjuk megállapítani, hogy valóban megtörténtek-e a kifizetések" - mondta a HírExtrának a jelenlegi KEHI-vizsgálatot is vezető főosztályvezető, Végh Lajos.

A Genexpo 2010 Hungary Kft. által a napokban benyújtott dokumentumok többsége használhatatlan volt, a rajtuk szereplő adatok elmosódtak, sőt információink szerint néhány esetben az iratok hitelessége is erősen megkérdőjelezhető volt. Nem kizárt tehát, hogy még mindig, az ügy kirobbanása után hónapokkal is abban bíznak a cég mögött állók, hogy megúszhatják a felelősségrevonást.



700 millió hiányzik

A minisztérium is várja a papírokat
"Az eddig csak másolatban átadott dokumentumok között több irat felismerhetetlen és azonosíthatatlan. Számos olyan tétel van, amelyhez a számlákat még másolatban sem csatolták, így a rendelkezésre álló iratok nem szolgálhatnak a kifizetés alapjául. Ezért a KIM és a KEHI ismételten felszólította a fővállalkozót és valamennyi alvállalkozóját arra, hogy eredeti dokumentumokkal alátámasztottan és tételesen számoljanak el.
A tételes elszámolás szükségességét indokolja az a körülmény is, hogy az eddigi vizsgálatok alapján az előző kormány több olyan tételt is kifizetett, amelyek mögött ténylegesen nem volt teljesítés" - áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hivatalos közleményében.
Természetesen az, hogy nem tudják a teljesítéseket igazolni óriási problémákat okozhat a további kifizetések szempontjából. Veszélyben van az egész magyar projekt, az is lehet, hogy a Gömböc köré épült Magyar Pavilonnak előbb be kell zárnia, mint ahogy a világkiállítás véget ér.

A HírExtra információi szerint a cég egy hetet kapott, hogy tisztázza magát. Ha azonban az egy hetes határidő lejárta előtt sem kapja meg a KEHI a teljesítéseket igazoló számlákat, az eddiginél is nagyobb bajba kerülhet a magyar projekt.

A magyar állam mindenesetre továbbra is minden olyan tételt kész kifizetni, melyek teljesítését az érintettek a megfelelő dokumentumokkal igazolni tudják. A kérdés az, hogy a Genexpo mögött állók mit szeretnének. Továbbá kérdéses az is, hogy mi történik a Genexpo alvállakozóival, illetve az alvállakozók alvállalkozóival - különös tekintettel a kínai cégek követeléseire.

Mondani sem kell, az ügy nincs túl jó hatással a magyar-kínai kapcsolatokra. Főleg annak tükrében, hogy eleve azért vágott bele a részvételbe a magyar állam, mert az ázsiai országgal való gazdasági kapcsolatok erősödését várta.

A jelenleg is folyó KEHI-vizsgálatok, illetve a hiányzó számlák pótlására adott utolsó határidő lejárta után mindenesetre kiderülhet, mi lesz a jobb sorsra érdemes Magyar Pavilon, illetve a projektben részt vevő vállakozások sorsa.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását