2024. április 29. - Péter

Janicsák: A pártkatonák ideje lejárt

"El kell húznunk a sötétítőfüggönyt a kerület gazdálkodása elől" - a HírExtra az exzizilaboros zuglói polgármester-jelölttel, Janicsák Istvánnal beszélgetett.
2010. szeptember 9. csütörtök 12:29 - Gedei Szilárd

Négy polgármester-jelölt a XIV. kerületben
Janicsák István (Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete)
Dr. Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP)
Pelyva György (MSZP)
Várnai László (LMP)
Egy pillanat, töltök egy kávét - dörmögi az ismerős hang a vonal végén. Annyira elegem van már ebből az időből, hiányzik a nyár. Önnek nem? - kérdezte mintegy az interjút felvezetendő Janicsák István, zenész, az őszi önkormányzati választáson a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete színeiben  induló XIV. kerületi polgármester-jelölt.

De. Viszont attól tartok, hogy a következő nyárra még várnunk kell, ellenben október harmadika hamarosan itt van. A kampány már dübörög, a Janicsák-féle azonban egy kicsit másmilyen, mint a többi zuglói polgármester-jelölté.


Fontos volt, hogy a kampány kezdetével megelőzzük a többieket, mivel egy viszonylag ismeretlen civil szervezetként indultunk el. Ha később kezdünk, talán még az ajánlószelvényeket sem tudtuk volna összegyűjteni. Mi tehát már hetekkel előbb belekezdtünk a kampányba, amiért a többiek egy kicsit meg is orroltak ránk.

Tudatos stratégiának tűnik.


Igen, ezt diktálta a józan ész: egy ismeretlen, ha elsőként tud bemutatkozni, arra talán még odafigyelnek. Ezt a figyelmet megkaptuk Zuglótól és az országos médiumoktól is. Ezzel lényegében a kampányunk első részét be is fejeztük.

Jöhet a második része, melyben már nagyobb szerepet kapnak a tervek, illetve a "mit csináltak rosszul az előző négy évben"-típusú felvetések.


Az elmúlt ciklusban ugyanaz zajlott a kerületben, mint az elmúlt húsz évben. Sémákban dolgozott a városrész vezetése, aminek az eredménye az lett, hogy szép lassan változni kezdett a kerület - sajnos azonban a rossz irányba.

Nyilván vannak ötletei, hogy mit kellene ez ellen tenni.

Janicsák István
A Z'Zi Labor frontembere Gyálon született 1953. október 19.-én Elmondása szerint írónak készült, novellákat, verseket írt. '86 óta a Zizi Labor együttes vezetője, a formáció legtöbb dalszövegét is ő szerezte.
Óriási változásra van szükség. Nem mehet el Zugló odáig, ahonnan már nincs visszaút, nem szabad megengedni, hogy a kerület a teljes vagyonát felélje. Ez ugyanis a legrosszabbhoz vezet:  már nem lesz mit eladni, és megáll az élet.

Mit lehet tenni ezt elkerülendő?

Mást kell csinálnunk, mint a kerület eddigi vezetői. Más módon kell megjelennünk az emberek mindennnapjaiban és a sajtóban egyaránt. Ott kell lennünk, ahol történnek a dolgok, nyitottnak kell lennünk és nem eltitkolni semmit. El kell végre húzni a "sötétítőfüggönyt" a kerület gazdálkodása elől.

Mit gondol az ellenfeleiről?

Ez egy nemes küzdelem. Újonnan kerültem be ebbe a világba, nem is tehetek mást, mint tisztelem azokat, akik már régóta benne vannak. Ez egy sokkal keményebb, csúnyább világ, mint amiben eddig éltem - aki ezt a világot sokáig bírja, arról csak tisztelettel lehet beszélni.

Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ezek a pártkatonák pont ezért nem képesek változtatni a dolgokon. Bármennyire becsületesen és tisztességesen is állnak a dolgokhoz, változást ne várjunk tőlük.

Egyébként tisztességesen állnak a kampányhoz?

Nem érzem, hogy az ellenfeleimmel ebből a szempontból gond lenne. Mások azonban sokat támadnak - legutóbb például a Helyi Témában kerültem címlapra egy olyan fényképpel, melyen a zakómra montíroztak egy MSZP-s és egy SZDSZ-es logót.

Nyilván nem véletlen, hogy ezzel támadják. Máig nem tisztázott, hogy milyen politikai erők állnak a ZÉK mögött.

Hangsúlyozom, hogy semmilyen politikai erő nem áll a ZÉK mögött. Beszéljenek inkább arról, hogy kik állnak azok mögött, akik ilyenekkel próbálnak kellemetlen helyzetbe hozni. A lényeg, hogy olyan listát adtunk le, melyből kiderül: nem akarunk senkit a hátunkon becsempészni az önkormányzathoz. A ZÉK egy olyan civil közösség, ami a zuglóiak érdekeit nézi.

Elvileg minden pártnak így kellene tennie.

Az én személyem garanciát ad arra, hogy ne legyenek a szervezetünkkel kapcsoaltban mögöttes suggallatok. Számunkra nem a múltról szól a kampány. Egyik ellenfelem múltját sem piszkálnám meg csak azért, hogy betartsak neki. Itt és most csak az a fontos, hogy legyen valaki, aki jövőt tud adni ennek a kerületnek.

Nagy kérdés, hogy kinek lesz végül esélye erre. Janicsák István lesz Zugló polgármestere?

Tény, hogy amikor elindultunk, semmi esélyünk nem volt. Aprólékos munkával - házról házra jártunk gyűjteni a kopogtatócédulákat, és el is beszélgettünk az emberekkel - olyan komoly támogatottságra tettünk szert, ami azt mondatja velem: most már esélyesek vagyunk. Október harmadikán kiderül, hogy ez mire lesz elég.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását