2024. május 18. - Erik, Alexandra

Írország: jön a megszorító csomag

Írország eddigi történetének legnagyobb költségvetési kiadáscsökkentését és adóemelését jelentette be kedden a parlamentben az ország pénzügyminisztere.
2010. december 7. kedd 18:42 - HírExtra
Brian Lenihan azt mondta, hogy csak a példátlan megszorító csomag elfogadásával képes az ország megmenekülni a csődtől. A jövő évi költségvetési terv egyebek között 4,5 milliárd euró kiadáscsökkentést, és 1,5 milliárd euró adóemelést tartalmaz. Az ír parlament várhatóan kedden késő este szavaz a kormány 2011. évi költségvetési tervéről.

Idén rekord nagyságú hiánnyal zár az írországi államháztartás, az euróövezet történetében példátlan nagyságú, a bruttó hazai termék (GDP) 32 százalékát kitevő deficit elsősorban a bankszektor rendbetételének költsége miatt alakul ki. A hétvégén publikált pénzügyminisztériumi dokumentum szerint a GDP-arányos hiány jövőre 12,2 százalékra csökken. A 3 százalékos uniós határérték alá 2014-re szorítják a hiányt.

Az ír pénzügyi válság - Görögországétól eltérően - nem elsősorban szuverén adósságválság (vagyis államadósság-válság); a fő problémát nem az államháztartás és az államadósság finanszírozásának ellehetetlenülése, hanem a bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement építőipari és ingatlanvállalatokban.

A krízis enyhítésére az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 85 milliárd eurós csomagot állított össze, amit kedden hivatalosan is jóváhagytak az uniós országok pénzügyminiszterei Brüsszelben.

Az írek a pénz jelentős részét válságos helyzetbe került bankrendszerük megszilárdítására fordítják majd. Tízmilliárd eurót azonnal banki feltőkésítésre fordítanak, 25-öt pedig a bankszektor esetleges további pénzügyi "injekciózásának" céljára tesznek félre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását