2024. április 25. - Márk

Amendoeira Budapesten

Augusztus 29-én a Millenáris Teátrumban tartja meg májusban elmaradt budapesti koncertjét a fiatal fado énekesnő, Joana Amendoeira.
2010. augusztus 7. szombat 22:06 - HírExtra
A portugál zenei műfaj előadóinak fiatal generációjához tartozó művész Magyarországon is népszerűségnek örvend. Első külföldi koncertjét 16 évesen a kecskeméti Portugál Napokon adta 1998-ban - emlékeztetett rá Balogh Fruzsina, a koncert kommunikációját végző cég munkatársa az MTI-nek.

Joana magyarul is énekelt már a Zorán pályafutásának 40. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi lemezbemutató koncerten. Mostani budapesti fellépésén pedig egy Presser Gábor szerezte "magyar fadót" is előad majd az énekesnő, akit portugál és klasszikus gitárból, nagybőgőből, hegedűből és tangóharmonikából álló zenekar kísér.

Májusban Budapesten kívül Kecskeméten és Nyíregyházán lépett volna föl Amendoeira, augusztusban azonban a budapesti program után csak a nyíregyházi Vidor Fesztivál közönsége hallgathatja meg műsorát.

Az énekesnő alig 13 évesen lett a női előadó kategória első helyezettje a portói Grande Noite do Fado versenyen és már igen fiatalon együtt lépett fel Carlos do Carmo fado legendával. Ezután Joana Amendoeira nemzetközi karriert futott be, rendszeresen fellép Európa legjelentősebb előadótermeiben, énekel Amerikában, Japánban és Dél-Amerikában is.

Első lemezét Olhos Garotos címmel (Játékos szemek) 1998-ban adta ki, a 2000-ben megjelent Aquela Rua (Az az utca) és 2003-ban megjelent Joana Amendoeira című albumai a szakma és a közönség körében egyaránt elismerést arattak.

Az énekesnő 2004-ben elnyerte a Portugál Újságírók (Casa da Imprensa) díját. A 2005-ben megjelent negyedik lemeze, az Ao vivo em Lisboa (Élőben Lisszabonban) a 2004 novemberében a lisszaboni S. Luiz színházban adott szólókoncertjéről készült. Legújabb, a Mar Ensemble együttessel készített DVD-je idén került forgalomba.

A fado őse eredetileg a Brazíliába hurcolt afrikai rabszolgák zenéje és tánca volt. Onnan került Portugáliába. A XIX. század közepére a fado gyakorlatilag Lisszabon legdivatosabb zenei műfaja lett. A dalok témája a szerelem, a féltékenység, a szenvedély, a fájdalom, a nosztalgia, az öröm és a bánat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását