2024. május 12. - Pongrác

Költöztetés előtt a berlini galambok

Németország jogállam, ahol mindent paragrafusok, előírások, jogszabályok, rendeletek és törvények szabályoznak: sehol nem látni annyi utasítást tartalmazó táblát, mint német településeken, és mindenre van "Vorschrift" - természetes hát, hogy a fővárosnak még állatvédelmi ombudsmanja is van.
2010. augusztus 7. szombat 21:45 - HírExtra
Az illető, Klaus Lüdcke a minap terjesztette elő mérlegét az elmúlt 12 hónap állatvédelmi tevékenységéről. Ebbe beletartozik ember és állat harmonikus egymás mellett élésének előmozdítása éppúgy, mint a kutyamenhelyek zsúfoltságának humánus módon való enyhítése.
Mint minden európai nagyvárosban, Berlinben is állandó gondot jelentenek a házi galambok.

A 3,5 milliós német fővárosban mintegy 60 ezer galamb él, ami elvben nem is sok. A problémát az jelenti, hogy életterük egybeesik az emberek által leglátogatottabb helyekkel (forgalmi csomópontok, pályaudvarok, parkok, nevezetességek), így rengeteg embert zavarnak. Ezt akarná orvosolni Lüdcke (amúgy nyugdíjas állatorvos): terve értelmében a fenti helyszínekről külön e célra épített dúcokba telepítenék át a madarakat.

Itt egyrészt a számukra megfelelő, magokból álló táplálékhoz juthatnának a veszélyes - bélhurutot okozó - kenyérhéj és -morzsa helyett. Másrészt ellátásban részesülnének a beteg vagy sérült példányok. A fészkekben lévő tojások kiszedésével pedig meg lehetne fékezni a galambok túlzott szaporodását.

Az elképzelést elsőként a város északi részén elterülő Reinickendorf kerületben fogják megvalósítani. A "kitelepítés" szeptemberben kezdődik. A kerület polgármestere azt reméli, hogy az akció nyomán 80 százalékkal csökken majd a madarak okozta piszok a városrészben.

Lüdckének a galambok mellett gondja van Berlin címerállataira, a medvékre is. A Köllnischer Parkban lévő kifutóban ugyan megoldott Maxi és Schnute, a jelenlegi két mackó szakszerű elhelyezése, ám csak addig, amíg életbe nem lép a vonatkozó törvény módosítása. Ez pedig legkésőbb jövőre várható, így a két barnamedve sem maradhat mostani helyén. Lüdcke szerint jó volna megelőzni a "kényszerű kilakoltatást", vagyis még az idén új helyet kellene találni a 23 és 28 éves mackóknak.

Német földön négy, a veresegyházihoz hasonló menhely létezik medvék (például cirkuszokból "kiöregedett" példányok) számára. Közülük kettő azonban már megtelt. Lüdcke a mecklenbugri Müritz-tó melletti létesítményt javasolja Maxi és Schnute jövendő lakhelyéül. Mitte kerület önkormányzata a nyári szünet után hoz döntést a kérdésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását