2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megnyílt a világhírű művészek kiállítása

A gondolat szépsége címmel nyílt világhírű művészek papírmunkáiból, grafikáiból kiállítás Veszprémben, a Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény Galériájában pénteken.
2010. július 30. péntek 20:22 - HírExtra
A gyűjtemény darabjai az adott művész legjobb és legjellemzőbb rajzai közé tartoznak - mondta a 39 művész 66 alkotását felvonultató tárlat megnyitóján Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, elismeréssel szólva az ismert műgyűjtőről, Vass Lászlóról és a tulajdonában lévő alkotásokról. Baán László szerint "a kiállítás anyaga és a mappákban őrzött további lapok színvonala olyan magas, hogy akár a Szépművészeti Múzeum rajz- és grafikai gyűjteményének is díszéül szolgálnának".

A főigazgató rámutatott: a kiállításon a klasszikusok közül megtalálhatók Hans Hinterreiter és Johannes Itten alkotásai, Joseph Albers és a svájci konkrét festők műveihez pedig kitűnően kapcsolódnak a brit Bridget Riley, az amerikai Sarah Morris és Peter Halley színpompás papírmunkái.

Hozzátette: a kiállításon látható grafika Günter Ueckertől, Sean Scullytól és Agnes Martintól, akiknek a munkái mellett függnek nagyszerű magyar művészek rajzai, Barcsay Jenő, Bak Imre, Deim Pál, Haász István, Konok Tamás és Nádler István alkotásai.

Baán László szerint Vass Lászlónak következetes gyűjtőmunkával sikerült "komoly áttekintést adnia a XX. század utolsó 40-45 éve magyar és nemzetközi rajzművészetének oly sok irányzatáról".

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a kiállítás megnyitóján Vass László gyűjtői munkáját méltatva hangsúlyozta: a legnemesebb dolog a saját javainkból a köz javára áldozni, megteremteni annak a lehetőségét, hogy mások is élvezhessék az általa összegyűjtött, felfedezett kincseket, így gazdagítva a közösséget, a várost, az országot.

Konrad Kreuzer, a kiállítást szponzoráló E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a tárlaton olyan műveket nézhetnek meg az érdeklődők, amelyeket még sehol nem láthatott a nagyközönség.

A tárlat október 16-ig lesz látható Veszprémben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását