2024. április 28. - Valéria

Szijjártó: Benyújtóit minősíti a javaslat

A kormányfő szóvivője szerint a benyújtóit minősíti az az indítvány, amellyel a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztésével kapcsolatos rendeleten ironizál az MSZP. Szijjártó Péter hétfőn újságírók előtt, a Parlamentben hangsúlyozta, az említett nyilatkozatnak ott a helye, ahol az emberek járnak.
2010. július 5. hétfő 16:56 - HírExtra
A szocialisták javaslatával kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője úgy fogalmazott: "ha valakinek az ország jelenlegi helyzetében ennyi mondanivalója van parlamenti képviselőként, az jobb lenne, hogy ha az e havi fizetését visszaadná jó gyorsan".

(Tizenegy szocialista képviselő hétfőn nyújtott be ironikus hangvételű törvényjavaslatot a "Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről". Az indítvány Orbán Viktor miniszterelnök születésnapját, május 31-ét ünnep- és munkaszüneti nappá nyilváníttatná.)

A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatnak ott van a helye, ahol az emberek járnak, hiszen az emberek saját akaratáról és a saját akaratuk parlament általi elismeréséről van szó - mondta Szijjártó Péter.

Kifejtette, a nemzeti együttműködés nyilatkozatával a parlament elismerte a magyar emberek döntését és akaratát, amely akarat kötelezi az Országgyűlést, hogy új rendszert alapítson, a megalapított, új rendszerhez szükséges törvényjavaslatokat megtárgyalja, és azokat abban a formában, amelyben gondolja, elfogadja.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha valamelyik szervezet nem teszi ki a nyilatkozatot, Szijjártó Péter úgy válaszolt: azokra az intézményekre, amelyek a kormány hatáskörébe, felügyelete alá tartoznak, mint minden más kormányhatározat, ez is kötelező. "Alapesetként tételezzük fel azt, hogy a kormány hatáskörébe és irányítása alá tartozó szervezetek a kormányhatározatoknak megfelelően járnak el nemcsak ebben az esetben, hanem mindig" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy az Alkotmánybíróságon nem függesztik ki a nyilatkozatot, úgy reagált: "az Alkotmánybíróságot maximum csak tisztelettel kérheti a kormány, hogy tegyen meg különböző lépéseket. Természetesen hogy ha az Alkotmánybíróság úgy gondolja, hogy nem teszi, akkor nem teszi".

Az, hogy mikorra kerülhetnek ki a nyilatkozatok, az egyes, kormány alá tartozó intézmények vezetőin múlik - fűzte hozzá a szóvivő.

A Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint jól látható helyen ki kell helyezni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot az államigazgatási szervek épületeiben. A rendeletben többek között a köztársasági elnököt, a házelnököt és az önkormányzati vezetőket is kérik, hogy gondoskodjanak a nyilatkozat kifüggesztéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását