2024. május 23. - Dezső

Büntetik a gárdát

Fenntartotta a szabálysértési határozatot hétfői, jogerős végzésében a Szekszárdi Városi Bíróság azokkal szemben, akik március 15-én a Magyar Gárdáéhoz hasonló egyenruhában jelentek meg a szekszárdi megemlékezésen.
2010. július 5. hétfő 17:04 - HírExtra
A bíróság nyolc, eljárás alá vont ember közül négy esetében változatlanul 25 ezer forintos szabálysértési bírságot állapított meg, négy másik emberre kirótt bírságot vagyoni helyzetükre való tekintettel 10 ezer forintra mérsékelte.

A gárdatagokkal szemben a szekszárdi rendőrkapitányság feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel miatt indított szabálysértési eljárást március 15-én. A rendőrségi határozattal szemben az érintettek kifogással éltek, és bírósági tárgyalást kértek.

A hétfői tárgyaláson az eljárás alá vontak azt mondták, hogy ők nem a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda, hanem a gárdamozgalom szétválása után, 2008-ban létrejött Őrző Magyar Gárda tagjai. Többen kifejtették azt is, hogy a két szervezet ruházata sem azonos: míg a Magyar Gárda tagjai fekete mellényt viseltek, addig rajtuk fekete félkabát vagy bomberdzseki volt, a fekete nadrágot többen biztonsági őri munkaruhának, gyakorlónadrágnak írták le. Az Őrző Magyar Gárda tagjai kitértek arra is, hogy a szintén fekete színű Bocskai-sapkájukon nincs a Magyar Gárda sildes sapkáján látható árpádsáv, ugyanakkor mindkét szervezet tagjai viseltek piros-fehér csíkos sálat.

A bíróság álláspontja szerint az általuk viselt formaruha hasonlított a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára, és a hasonlóság elérte azt a szintet, amelynek alapján a külső szemlélő számára úgy tűnhetett, hogy ők a betiltott társadalmi szervezethez tartoznak. Az indoklás szerint az Őrző Magyar Gárda eredetét tekintve nyilvánvalóan a Magyar Gárdához kapcsolható.

A tárgyalást vezető bíró megjegyezte, hogy a rendőrség is mulasztást követett el, mert a szekszárdi megemlékezésen nem akadályozta meg a szabálysértést, ez azonban annak megtörténtén nem változtat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását