2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hatástalan helyreigazítás

A HírExtra vendége volt annak a háttérbeszélgetésnek, amit Terézváros Önkormányzata rendezett sajtóetikáról, sajtószabadságról és az újságírásról úgy általában. De a fő probléma, hogy a helyreigazítások súlytalanok.
2010. július 1. csütörtök 07:29 - Gyülvészi András
Felmerülhet a kérdés, miszerint mi köze van egy önkormányzatnak a sajtóhoz, azon túl, hogy működtethet saját lapot, tévét, rádiót, blogot bármit.

A válasz abban rejlik, hogy Terézváros életében talán egy kicsit markánsabb szerepet játszott az országos sajtó. Nyugodtan mondhatnánk, hogy a híradásokból egy botránykerület képe rajzolódott ki, elég, ha visszaemlékezünk a Nagymező utcai mélygarázs és a fakivágások ügyére, vagy éppen a történelembe „terézvárosi ingatlanügyként” bevonuló Andrássy út 47. eladásának az esetére.

Olvas-e valaki helyreigazítást?

Terézváros Önkormányzata aggodalmának adott hangot, mivel úgy érzi, hogy a több mint harminc megnyert sajtópert és kikényszerített helyreigazítást követően is botránykerületként tekint rájuk a közvélemény. Vagyis az a kérdés merült fel, hogy mi értelme van rakásra nyerni a sajtópereket, ha azokat a híreket már nem látjuk a híradókban, amik arról szólnak, hogy valakit felmentettek, vagy valakit valótlanul rágalmaztak meg.

Kicsit konkrétabban Terézváros azt az eljárást kifogásolja, hogy hatalmas hírverés kerekedik egy-egy feljelentés kapcsán, de a hiteles tájékoztatás itt meg is áll, és nem tudósítanak a lapok az egész ügyről, nem kísérik figyelemmel az ilyen eseteket egészen az ítélethirdetésig.

Verók István, a kerület polgármestere a Magyar Újságírók Országos Szövetségének írt nyílt levelében úgy fogalmazott az ellene történő feljelentések írásai Wertán Zsolt, kereszténydemokrata képviselőtársa „szabadidős elfoglaltságává” váltak. Terézváros polgármestere azt a gyakorlatot kifogásolja, ami véleménye szerint abban merül ki, hogy, az újságíró a gyanúsítás tényét leírja, de az esetleges felmentésekről már nem ad hírt, így a megvádolt személyre többszörösen gyanúsított személyként fog emlékezni a médiafogyasztó, és ez azért is kellemetlen, mert, ahogy a polgármester úr mondta, ha sokszor ismétlünk el egy hazugságot, idővel igazzá válik. Nyilván a közvélemény szemében.

A polgármester még hozzátette, hogy a szakmaiatlan és inkorrekt hozzáállással valójában a „társadalom felesleges hergelése folyik”, melyhez jó alaphangot szolgáltatnak az olyan politikai szlogenek, mint a „20 évet a 20 évért”.

Légy etikus!

Etikai Bizottság
A Magyar Újságírók Szövetségének kiemelkedő fontosságú szervezete az Etikai Bizottság. Funkciója teszi azzá, hiszen a magyar újságírás erkölcsössége felett őrködő egyik szervezet. Ez a fontosság kifejeződik abban is, hogy az Etikai Bizottság a MÚOSZ-on belül csak a küldött-közgyűlésnek van alárendelve. A testület elnökét személy szerint választja a küldött-közgyűlés amely megválasztja az Etikai Bizottság huszonnégy tagját is. A megválasztott tagok három főből álló eljáró tanácsokban tárgyalják az etikai ügyeket. Etikai ügyet bárki kezdeményezhet, az eljárást - szabályaink szerint - bárkivel szemben le is folytatjuk, de etikai vétség miatt csak a MÚOSZ tagjára szabhatunk ki etikai büntetést. (MÚOSZ)
A beszélgetésen részt vett dr. Halák László, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottságának elnöke, és ő is csatlakozott az előtte felszólalókhoz abban, hogy annak azért csekély a hírértéke, ha valakit felmentenek ahhoz képest, ha valakit megvádolnak.
Egyébként Halák László és Verók István nagyjából megegyeztek abban, hogy a lehetséges balhék folytonos ismétlésével rendszerint a jobboldali média él, és egyébként is 2002-ben a Magyar Nemzet volt az egyetlen lap, ahol nyíltan kimondták, hogy nem vesznek részt az etikai együttműködésben.

Halák László legrosszabb rémálmai

Dr. Halák László részt vett az 1996-os Médiatörvény megalkotásában, és legrosszabb rémálmaiban sem jutott eszébe, hogy megtörténhet az, ami a mostani törvényben szerinte testet ölt: minden internetes megjelenést be kell jegyezni. Ráadásul a helyreigazítás megszűnik, és a helyére a válaszadás kötelezettsége kerül. Az pedig egészen nyilvánvaló, hogy egy vélemény ellenvéleménye messze nem feltétlenül egyezik meg egy tévedés helyreigazításával.
Szóba került még az is, hogy az interneten a sajtószabadság gyakorlatilag szólásszabadsággá általánosodik, hiszen bárki vehet magának számítógépet, és nyugodtan elő lehet fizetni internetre, aminek segítségével bármilyen gondolatot könnyedén közzé lehet tenni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását