2024. május 23. - Dezső

Verók a föld alá tenné a Nyugati pályaudvart

Terézváros önkormányzata sajtótájékoztatót tartott a Pacsirtamezőn, a meg nem valósult kormányzati negyed területén. Verók István, a kerület polgármestere azt szeretné elérni, hogy a terület rendezése olyan módon történjen meg, ami a kerületnek előnyös.
2010. június 24. csütörtök 17:39 - HírExtra
A kormányzati negyed kialakításával kapcsolatban kikérték az önkormányzat véleményét, ám a projekt gyakorlatilag megszűnt, és a területen általánossá vált a rendezetlenség. Ahogy Verók István, a kerület polgármestere mondta: „hajléktalanok, parlagfű, mindenféle romhalmaz” borítja a területet, ami nyilvánvalóan nem megfelelő belvárosi környezet.

A lakók, akik a Podmaniczky utcában a Pacsirtamező környékén laknak, úgy élik meg mindennapjaikat, hogy „kívülről ismerik a menetrendet, a hangosbemondó, mintha a lakásukban szólna, és szinte a nappaliba érkezik meg a vonat” – mondta Verók István. Mindezt azért, mert az eddig ott álló épületeket elbontották, minek következtében a zajszűrés megszűnt.


Fotó: Fejér Bálint

Az elmúlt ciklusban többször tárgyalt az önkormányzat a Kancelláriaminisztériummal, a Nemzeti Vagyonkezelővel aláírtak egy jegyzőkönyvet is, amiben azt kérte a kerület, hogy átmenetileg létesítsenek egy szabadidőközpontot, amíg el nem dől a terület jövője – nyilatkozta Verók István.

Legyen tüdeje a városnak!

A kormányzati negyed
A kormány 2008 januárjában végül leállította a projekt további kivitelezését a sorozatos nehézségek miatt. Az okok között szerepelt a rendezetlen tulajdonviszonyok, a nagy összegeket felemésztő járulékos infrastrukturális beruházások, és az építés határidejének folyamatos csúszása. A pályázati szakaszban egy kivétellel minden pályázó visszalépett és így lehetetlenné vált a versenyeztetés. A kormány bejelentette, hogy leállítják a beruházást, nem építik meg a kormánynegyedet. A projekt így is kilencmilliárd forintjába került az államnak.
A VI. kerület aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy a tervezett, de megbukott kormányzati negyed területén létesüljön „park, szabadidőközpont, fű, fa és mindenféle olyan, amivel szűkösködik Terézváros” – majd a polgármester hozzátette – ezzel jól járna Budapest is, mert az egész fővárosnak szüksége van levegőre.

A polgármester kitért arra is, hogy mindenképpen szeretné megakadályozni azokat az újonnan szárnyra kapott elképzeléseket, melyek sűrű beépítést javasolnak.

A kerület egyetért Tarlós Istvánnal abban, hogy a Nyugati pályaudvar Eiffel által tervezett fogadóépülete legyen múzeum. Verók István szerint ehhez az kellene, hogy a pályaudvar és a sínek részben kerüljenek a föld alá, és annak a tetején pedig park legyen.

Az aláírásgyűjtéssel szeretné a kerület elérni, hogy azok az elképzelések kerüljenek előtérbe, amelyek jók Terézvárosnak és Budapestnek. – szögezte le Verók István.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását