2024. június 18. - Arnold, Levente

Terézvárosi ingatlanpanama: tagadnak mindent

Tagadta bűnösségét a terézvárosi korrupciós ingatlanbotrány két vádlottja a Fővárosi Bíróságon csütörtökön megkezdődött büntetőperben.
2010. június 24. csütörtök 17:45 - HírExtra
A Központi Nyomozó Főügyészség szerint 2006-2008-ban Kovács Péter elsőrendű vádlott, a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. akkori vezérigazgatója, illetve Juhász Károly ingatlan szakértő bűnsegédként közreműködött abban, hogy a Verók István szocialista polgármester vezette VI. kerületi önkormányzat 18 millió forint kenőpénzt kérjen egy több tízmilliós bérletidíj-tartozást felhalmozó vállalkozótól a Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti bérelt önkormányzati ingatlan megvásárlásáért. Az ügylet része lett volna az is, hogy egyúttal elengedik a több tízmilliós késedelmi kamatot.

A vádakat a bűnüldöző hatóságok szerint bizonyítják a lehallgatási jegyzőkönyvek, Juhász Károly tettenérése a vesztegetési pénz átadásakor, illetve a rendőrséggel együttműködő vesztegető vállalkozó tanúvallomása.

A bíróság korábban végzésben jelezte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség szerint a vezető beosztású hivatalos személy által bűnsegédként elkövetett vesztegetésnek minősülő cselekmény a bíróság szerint minősülhet az enyhébben büntetendő befolyással üzérkedésnek.

A két vádlott a csütörtökön megkezdődött büntetőperben állította, hogy nem volt szó a vádban szereplő vesztegetésről, még csak lehetőségük sem volt az ingatlannal kapcsolatos önkormányzati döntés befolyásolására, de még egymást is csak a nyomozás során ismerték meg.

A jelenleg a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vállalkozási igazgatójaként havi 310 ezer forintos fizetésért dolgozó Kovács Péter elsőrendű vádlott vallomásában a bíróság előtt elmondta, hogy az ingatlanügylet kapcsán többször is találkozott a vállalkozóval, de soha nem hivatkozott arra, hogy közbenjárhatna ügye kedvező eldöntése érdekében, és ezért soha nem kért pénzt sem magának, sem másoknak.

Arra a bírói felvetésre, hogy mi oka lehetett a vállalkozónak súlyosan terhelő vallomást tenni, Kovács Péter ügyvédje azzal válaszolt, hogy védence 2008. január 23-i őrizetbe vételét követő napon a vállalkozó levelet írt a polgármesternek, hogy most már a "bonyodalmak" elkerülése érdekében adják át neki az ingatlant.

Juhász Károly másodrendű vádlott a csütörtöki tárgyaláson szintén tagadta bűnösségét, elismerte, hogy többször beszélt a vállalkozóval, de semmiféle korrupciós cselekményre nem ajánlkozott, vagy hívott fel. A vállalkozó volt az, aki többször kereste, aztán pénzt hozott és rá akarta erőltetni, de ő nem fogadta el. Juhász Károly szerint az egész "színjáték a vállalkozó gazdasági érdekeit szolgálta", így maradhatott a rendőrségi feljelentést tevő vállalkozó birtokon belül az ingatlan vonatkozásában.

A bíró tanúként hallgatta meg a vállalkozót is, aki megerősítette korábbi vallomását, mely szerint Kovács Péter felettesei nevében "az apparátus megolajozására" kért 18 millió forint "prémiumot". "Látszott, hogy ez a központi kérdés" - jegyezte meg a tanú, aki beszélt a másodrendű vádlott közreműködéséről is az ügyben.

A terézvárosi korrupciós ingatlanbotrány büntetőpere tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon. A korrupciós cselekmény tetteseinek felelősségét más eljárásban vizsgálják a hatóságok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását