2024. április 25. - Márk

Hogy ne a narancsod miatt fütyüljenek utánad az utcán!

Aki eddig az időjárásra hivatkozva halogatta az alakformálást, ideje hogy szembesüljön a ténnyel: itt a nyár! Megkérdeztük Szandit és Horváth Évát, hogy ők hogyan tartják formába magukat.
2010. június 19. szombat 14:21 - Kancsár Edina
Dunát lehetne rekeszteni a fogyókúra receptekből, de a legjobb megoldás mindig az ésszerűségben rejlik. Ahhoz, hogy elérjük az ideális alakot, elengedhetetlen a szabályozott étkezés és a mozgás! Mert hiába fogy le az ember, ha utána úgy összefonnyad a bőre, mint egy rohadt almáé. A másik legfontosabb szabály, hogy ne essünk túlzásokba, vagyis nem a koplalás a megoldás.

Szandi, a sportos anyuka

Te mivel tartod formában magad?

Nem csak ilyenkor állok neki edzeni, amikor jön a nyár. Sajnos attól, ha valaki tízszer elmegy edzőterembe, még nem fog gyökeresen megváltozni a teste. A rendszeres edzés híve vagyok és évek óta edzek heti háromszor egy órát.

Gyerekek mellett hogy jut erre időd?

Nyolc évig minden este otthon tornáztam, miután letettem a gyerekeket aludni. Néhány éve már edzőterembe járok. Egy idő után nehéz volt kivitelezni az egyre növekvő család mellett, úgyhogy kerestem egy termet. Akkor járok, amikor a gyerekek iskolában vagy óvodában vannak, de ha nem tudom máshogy megoldani, akkor magammal viszem őket, mert szerencsére csak egy fal választja el a játszóházat az edzőteremtől.

Akkor neked a rendszeres mozgás vált be?

Igen. Világ életemben sportoltam ezért a hosszú távú, rendszeres edzés híve vagyok és másoknak is ezt ajánlom.


Horváth Évát az alábbiakat javasolta a fogyni vágyóknak:

Most reggel-este futok, mert készülök az őszi fél maratonra. Napközben pedig jógázni szoktam. Ez a két sport tökéletesen kiegészíti egymást, ennél zseniálisabbat nem is tudnék javasolni a nőknek.

A sport mellett, az étkezésre is odafigyelsz?


Az étkezésre csak mértékkel figyelek oda. Ha megkívánok valamit, akkor nem mondok rá nemet. Úgy gondolom, hogy az egész életünket nem lehet megszorító intézkedések közt leélni. Inkább többet sportolok és akkor simán belefér, hogy egyek. Ilyenkor nyáron az ember szervezete kívánja a fagyit vagy megeszik egy-két csokikát, de ezt két kör futással le lehet dolgozni. Szerintem egy kis édesség a nők életébe is belefér.

*****

Néhány tipp a fogyáshoz

1.
Mit nevezünk narancsbőrnek?
A narancsbőr olyan betegség, mely napjainkban a nők 95 százalékának okoz problémát. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem csak idős és túlsúlyos nőknél jelentkezik, hiszen nagyon sok vékony és fiatal hölgynél is megfigyelhető. A cellulitisz általában a comb, a csípő, a felkar és a has tájékán jelentkezik. Jellemző tünete a bőr alatt megjelenő dudoros, hepehupás réteg, mely komoly esztétikai problémát jelent.
Először is határozd el magad!

2. Fontos, hogy tudd, ha 3 nappal a nyaralás előtt kezdesz pánikszerű diétába, nem fogsz sikerrel járni. Soha nem késő hozzáfogni, de az egészséges fogyás lassú folyamat.

3. Ne add fel az első napon!

4. Se a másodikon!

5. A fogyás titka, hogy leszoktassuk a szervezetünket a raktározásról, amit a gyakori étkezéssel érhetünk el. Ilyenkor elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket és fehérjét érdemes fogyasztani. Gyümölcsök közül az ananászt, az epret és a görögdinnyét javasolnánk, mert amellett, hogy egészségesek még fogyasztanak is.
 
6. A gyakori étkezésben az a jó, hogy a szervezet megtanulja, mindig van táplálék ezért nem raktároz tovább és éhes sem leszel. Ezek után már csak kevesebb energiát kell bevinni, mint amennyit a szervezeted elhasznál. A kívánt eredmény eléréséhez fele annyi zsírt, cukrot és sót kell fogyasztanod, mint azt előtte tetted. Már azzal is beindítod a fogyást, ha ezek mennyiségét a felére csökkented.

7. Az étkezés mellett elengedhetetlen a mozgás. Ezt fitnesztermekben és a szabadban is megteheted. A mozgás elengedhetetlen. Nem csak azért fontos, mert gyorsítja a fogyást, hanem mert feszesít is és a narancsbőr kezelésére is előnyösen hat.

8. Nem kell vért izzadni, az is elég ha heti háromszor háromnegyed órán keresztül könnyű kardió mozgást végzel. Erre a legalkalmasabb a kocogás, biciklizés, görkorcsolyázás, úszás, vagy a gyorsabb gyaloglás. De már az is nagy előrelépés, ha a lift helyett a lépcsőt, busz helyett pedig a gyaloglást választod néha.

9. Lehet fokozni a hatást zöld teával és egyéb természetes fogyasztó-vízhajtó szerekkel. De az ismeretlen eredetű kapszulákat jobb, ha a polcon hagyod. Ha sikeresen teljesíted az első akadályokat és megindul a fogyás, ne bízd el magad és folytasd amit elkezdtél. Örülhetsz az elért sikereknek, de ne felejtsd el, hogy ha nem vigyázol, könnyen visszaugorhatnak a leadott kilók.

10. Ha eléred a végső célt, próbáld megtartani az új szokásokat és az egészségesebb étkezést, mert nem csak a külsődnek, hanem a szervezetednek is jót teszel vele. A zsír, amit a szervezet felhalmoz, nem csak combon és a hason raktározódik, hanem a belső szerveken is. Ha lefogysz, akkor a szervezeted is megtisztul, ami jót tesz a vérnyomásnak, energikusabb leszel és nem utolsó sorban boldogabb. A cél az egészség! Sok szerencsét hozzá!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását