2024. április 19. - Emma
Lehetséges, hogy egy magáncég az adófizetők pénzből újítsa fel üzlethelyiségét, a közvagyon felett őrködő testület jóváhagyásával? A budavári önkormányzatnál úgy tűnik, igen. Figyelem-figyelem: Fidesz-furcsaság a láthatáron.
2010. június 17. csütörtök 12:03 - Nagy András
Felettébb fura bérbeadási ügyről szerzett tudomást a HírExtra. A portálunk birtokába került információk szerint az I. kerületi (Budavári) önkormányzat Fidesz-KDNP-Jobbikos többsége egy közelmúlbéli képviselő testületi ülésén jóváhagyta azt a Nagy Gábor Tamás polgármester (Fidesz-KDNP) által előterjesztett határozatot, melynek értelmében egy, az Alagút utca 5. szám alatt található szupermarket felújítási költségét magára vállalta a városrész.

Mi van?!


2009 végén a kerület vezetése úgy döntött, az üzlethelyiséget és a hozzá tartózó alagsori raktárat korábban hosszú éveken át bérlő MATCH lejáró bérleti szerződését nem hosszabbítja meg automatikusan, helyette pályázatot ír ki. Ajánlatot az eredeti bérlő mellett a CBA- Budavár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tett.

A két ajánlat egyaránt öt évre szólt, ám – információink szerint – a CBA némileg magasabb havi bérleti díjat ígért, mint vetélytársa. Az önkormányzat képviselő testülete ennek megfelelően úgy döntött, 2014. december 31-ig a CBA-ra bízza a szupermarket üzemeltetését, s további öt év előbérleti jogot biztosít számára.

Ez év elején meg is történt az átadás-átvétel, az új bérlő pedig szinte azonnal alapos, a külső szemlélő számára talán túlságosan is alapos felújításba kezdett. A teljes gépészeti renováció, illetve a nyílászárók cseréjére mellett széleskörű esztétikai ráncfelvarrásra is sor került, s kicserélődtek a rak- és az eladótér közötti áruszállítást biztosító teherliftek is.

Májusi eső

„Érdekes” egybeesés
A ma már Európa számos országában jelen lévő, 1992-ben alapított CBA a legjelentősebb magyar üzletláncok egyike, fő profilja az élelmiszerek és egyszerűbb háztartási cikkek árusítása. A közértprivatizáció idején létrehozott lánc – bár ők maguk nincsenek az alapítók között – az évek során összefonódott a fogathajtásban világverő Lázár-fivérek nevével, akik 1993-ban kőbányán nyitották első élelmiszerboltjukat, s csatlakozásukkal vette kezdetét a rendszerváltás utáni cégtörténet egyik legvirágzóbb vállalkozása. A napjainkban csak itthon több mint 3000 egységgel működő CBA időközben kikerült a Lázár-testvérek látóköréből, ám a Fidesszel, illetve Orbán Viktorral nyíltan szimpatizáló fivérek távozásával sem igen változott a cég elkötelezettsége: a CBA tulajdonosi köre ma is számos jobboldali kötődésű üzletembert rejt.
Az üzlet kora tavasszal nyitotta meg ismét a kapuit. Az igazán csapadékosra és hűvösre sikerült május végén azonban már a hidegzuhany következett. Május 17-én a kerületi képviselők egy Nagy Gábor Tamás által jegyzett határozati javaslatot kaptak kézhez, amely arról szólt, hogy a képviselők hozzájárulnak az Alagút utcai üzlet bérleti díjának ötven százalékos csökkentéséhez, amely az eladótér esetében két évre, a raktárhelyiség tekintetében a bérleti szerződés teljes időtartamára (!) szól.

Az utólagos és jelentős bérletár-esés mellett a polgármester írásos előterjesztésében azzal érvelt, hogy az új bérlők a helyiség műszaki állapotát 2009 novemberétől tudták csak felmérni. Ekkor derült ki,”hogy az épület alatti egyik pince szakasz áru tárolására teljesen alkalmatlan”. A városvezető szerint teljes felújításra, valamint „korszerű energiatakarékos a környék lakóit nem zavaró csendes technológiai berendezésekre” volt szükség, ezek pedig mintegy 75 millió forint – előre nem látható többletköltséget jelentettek a beruházó CBA-nak.

A kerület ellenzéki képviselői – élükön a szocialista frakció tagjaival – viszont élesen ellenezték az utólagos kedvezmény odaítélését, mondván: ha a vállalkozó kellő alapossággal járt volna el, számításba vette volna a felújítási költségeket is. Ezért szerintük semmi olyan körülményre nem hivatkozhat, ami gondos előrelátás mellett ne lett volna tervezhető. Elfogadhatatlannak tartották, hogy az üzlet felújítási költségeit az önkormányzat közvetve az adófizetőkre terhelje.

Bunda-MATCH


A budavári önkormányzatban többséggel rendelkező polgári frakciót azonban nem hatotta meg az ellenzéki reklamáció, s a május 27-i képviselő testületi ülésen 14 igen, 7 nem és egy tartózkodás mellett úgy határoztak, hogy az önkormányzat hozzájárul a bérleti díj utólagos és radikális csökkentéséhez.

A HírExtra számítási szerint a döntéssel a száz százalékban magántulajdonban lévő CBA legkevesebb 42 millió forint önkormányzati forrásra tett szert, sőt, ha él a szerződésben foglalt ötéves opciós jogával, kedvezménye akár a 70 millió forintra is rúghat. (Az első változat szerint a CBA-nak durván 2,2 millió forint havidíj + ÁFÁ-t kellett volna fizetnie az üzlet- valamint a raktárhelyiség bérletéért.) Piaci információink szerint az utólag módosított bérleti feltételek mellett a MATCH ajánlata már kedvezőbb a CBA-énál.

Kedves olvasók! E meglehetősen furcsa ügy érintettjeinek megkeresése folyamatban van. Ám - mint az ilyen kényes esetekben általában – épp maguk a főszereplők zárkóznak el a nyilatkozattól. Amint sikerül a végére járnunk, önökkel is megismertetjük az álláspontjukat.

***

A cikk megjelenése után érkezett a Matchtől a következő információ: "Vincent Roussel, a Csemege-Match Zrt. elnök-vezérigazgatója az elkövetkező napokban reagálni fog ezzel kapcsolatban."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ervin Egon
2010. június 17. 15:22
Aligha. Csak a narancsszemüvegesek nem látják, hogy a mutyi az mutyi, mindegy hogy jobb vagy baloldalról van-e szó.
fore
2010. június 17. 13:14
Újabb nokiás dobozt látok - tévednék ?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását