2024. április 29. - Péter

Az árvíz miatt puhulnak a töltések

A Tisza reggel Tiszafürednél 858 centiméteres értéken tetőzött, 23 centiméterrel alacsonyabban, mint az eddigi legnagyobb vízállás; Szolnoknál áradásnál 941 centimétert mutatott a vízmérce - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) tájékoztatási csoportvezetője szombaton az MTI-vel.
2010. június 12. szombat 12:58 - HírExtra
Mint Szécsi Kata hozzátette: a csütörtökön megnyitott tiszaroffi árapasztó tározóba szombat reggelig 30 millió köbméter víz töltődött, és ennek hatására a Tisza áradása a Kisköre-Tiszabő közötti szakaszon megállt.

A Tarnán és Zagyván minden mérési ponton apadást észleltek. A Hármas-Körös a felső szakaszán apad, a torkolati szakaszon azonban a Tisza áradásának hatására folyamatosan árad.

A Kötikövizig teljes árvízvédelmi szakaszán, 630 kilométeren tartanak fenn készültséget, ebből rendkívüli fokozat 230 kilométeren, a Zagyva mindkét partján Újszász és Jászberény között, a Tisza-tó körül Poroszló-Kisköre-Tiszafüred között, illetve a Tisza jobb és bal partján Kisköre-Szórópuszta valamint Pusztataskony-Fegyvernek között van érvényben.

Az árvízi jelenségek és a töltések felpuhulása egyre több helyen jelentkezik a hosszantartó magas vízállás következtében.

A védekezési munkák során pénteken a Zagyva és a Tisza mentén is tovább folytatódott a tetőzésre való felkészülés, több helyen nyúlgátat építettek, erősítettek, a töltések felpuhulása miatt néhány helyen további bordás megtámasztást alakítottak ki. A Jászsági és a Nagykunsági öntöző főcsatorna vízbeeresztő műtárgyainak árvízi üzemmódba helyezése búvárok segítségével megtörtént, mindkét csatornán a vízszolgáltatás megkezdődött.

A Közép-Tiszán a bivalytói régi töltés visszabontása 600 méteren befejeződött, javítva ezzel a lefolyási viszonyokat.

Szolnok belterületén Tisza-parti sétányon a támfal megerősítése 950 méteren 72 ezer homokzsák beépítésével szombat reggelre befejeződött.

Déltől megnyitották a forgalom számára a korábban lezárt védekezési területeket. A sétány mentén már megjelent a fakadóvíz, a védművön azonban még nem jelentkeznek az árvízi jelenségek.

Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában összesen 2.607 ember vett részt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását