2024. április 29. - Péter

Gyorsan levonult az árhullám a Dunán

A Dunán gyorsan vonul le az árhullám, Budapesten a keddi tetőzés óta több mint 2 métert csökkent a vízszint - közölt a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzse szombaton.
2010. június 12. szombat 12:58 - HírExtra
A fővárosban a reggeli vízállás 622 centiméter volt. A Duna teljes magyarországi szakaszán tetőzött - olvasható a műszaki irányító törzs közleményében.

A tiszaroffi tározó megnyitásának köszönhetően valószínűleg jóval alacsonyabb szinten tetőzik majd a Tisza Szolnoknál. A tározó megnyitása előtt 1005 centiméteren várták a tetőzést. Most várhatóan kedden hajnalban, 960 centiméterrel tetőzik majd a folyó. A megnyitással egyidejűleg Tiszaroff és Tiszabő térségében is rendkívüli készültséget kellett elrendelni.

A 22,8 négyzetkilométeres, mintegy Velencei-tó méretű tározóban három nap alatt alakul ki a teljes vízborítás, és 80-90 millió köbméter vizet fogad be.

Borsodban tovább apad a Sajó, Hernád és a Bódva. A javuló árvízi helyzetnek köszönhetően kevesebb az árvízvédelmi feladat, részlegesen visszavezényelték a védekezőket. A fennmaradó létszám szivattyúzási feladatokat lát el védvonalak mentén. A védekezési munkák súlypontja továbbra is a Hernád torkolati szakaszán volt, elsősorban a mentett oldalon levő víz visszavezetésére irányult.

Pénteken mintegy 7500 főre csökkent a védekezők létszáma. Ebből vízügyi, vagy a vízüggyel szerződésben álló szakemberek száma 5.100.

Folyóink fővédvonalain 2.205 kilométeres hosszúságban van védelmi készültség. Ebből rendkívüli készültségi fokozat 382, III. fokú készültség 800, II. fokú készültség 570, I. fokú készültség 453 kilométeren van.

A belvízzel elöntött területek nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására fokozatosan csökken: jelenleg 170 ezer hektár, ebből 94 ezer a vetés-szántó, az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3 szorosára tehető. A talajok még mindig telítettek, a védekezés előreláthatólag június végéig el fog húzódni.

Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, országszerte 91 szakaszból összesen 77 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon első fokú, 55 szakaszon másodfokú és 10 szakaszon harmadfokú a védekezés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását