2024. április 28. - Valéria
Nyolc év után a mai nappal visszatért a hatalomba Orbán Viktor és a Fidesz. Kövesse a HírExtrán, ahogy a hivatalos parlamenti kormányalakítási ceremónia után a Kossuth téri fiesztával kezdetét veszi a 2.0-ás Orbán-kormány históriája!
2010. május 29. szombat 14:55 - HírExtra



11:07 - Nagyszerű kezdet

Orbán azt mondja, nagyszerű vitát látott-hallott az elmúlt napokban, több mint kilencven hozzászólást hallgatott meg, s most egyszerre fog mindre válaszolni. Ő csak a haánk jövőjéről szóló legfontosabbakra tér ki. Alig talált felé áradó rosszindulatot, de néhány ponton súlyos véleménykülönbség van közte és az ellenzék között. Nem igaz, hogy áprilisban nem volt forradalom. Aki azt mondja, nem igaz, hogy forradalom csak nem demokratikus rendszerekben születhet. Alkotmányos eszközökkel demokráciákban is van.

Ami itt történt, az még egy forradalomnál is többet ér - véli. A választásokon megnyilvánuló erő a legtisztább, ami létezik. A nyugati világban senki nem lepődik meg azon, ha valaki demokráciában is forrdalomról beszél. Itt az ideje, hogy megváltoztassuk az alkotmányt, Orbán felkérte a Fidesz és a KDNP képviselőit, hogy már a jövő héten kezdjék el kidolgozni az új alaptörvényt.

11:01 - Kezdődő kezdet

A közjogi méltóságok, volt közjogi méltóságok, a történelmi egyházak vezetőinek, a határon túli magyar szervezetk képviselőinek, a hazai kisebbségek képviselőnek köszöntésével indul a plenáris. Schmitt Pál mindenkit üdvözöl, majd bejelenti: a nemzeti együttműködés programjának vitája szerdán lezárult, s most Orbán Viktor kijelölt-miniszterelnök következik szólásra.

10:45 – Lekezelő kezdet?


Hamarosan kezdetét veszi az Országgyűlés plenáris ülése. Programja lejjebb olvasható. Ami biztos: Orbán Viktor mindjárt az elején néhány percben reagál a kormányprogram vitájában elhangzottakra, a Ház megszavazza őt is meg a programját is, ezután a miniszterek leteszik az esküjüket és fogadják a gratulációkat. A hírek szerint Orbán Viktor nem lesz hajlandó kezet fogni elődjével, Bajnai Gordonnal.

Közben folyamatosan érkeznek az ülésterembe a mai ünnepélyes performansz résztvevői. Munkatársunk főleg szocilaista politikusokat látott belépni az ülésterembe. Kiss Péter néhány újságírói kérdésre is válaszot adott, ezekből azonban nem sok minden derült ki. Nem tudják (vagy nem akarják) még elmondani, hogy jelöl-e államfőt az MSZP, Kiss pedig nincs képben a Wieszt-ügyben.



10:15 – Készülő kezdet


Hogy lesz a kétharmadból háromnegyed? A parlamenti főbejárat előtt felállított gigantikus színpad jól jelképezi a változást, amelyet a második Orbán-kormány megalakulása ígér: a főhomlokzat középső részén máskor egy nemzeti és egy uniós zászlót lenget a szél, most mindkét kiemelt helyre a „mienk” került. Az EU-lobogó a balszélre szorult, vele átellenben még egy nemzeti színű drapéria lengedez.

Bár még javában dolgoznak az állványzaton, az első fecske, egy idős úr már a pódium előtti kordont támasztja. Odalépve hozzá kiderül, hogy nyolcvan éves is elmúlt, amúgy pedig ötvenhatos elítélt. Azt mondja mindig az első sorban áll, 2002-ben is itt volt, részt vett a 2006-os erzsébet téri „harcokban” is, földre is vitték a karhatalmisták. Mit szól ezekhez a rossz emlékű kordonokhoz? Azok el fognak tűnni, mire a nagygyűlés kezdetét veszi – tűnődik. Ilyesmi Fidesz-rendezvényen sosem volt – teszi hozzá. Kérdeznénk erről a helyszínen poroszkáló Kubatov Gábort, ám olyan gyorsan eltűnik, mint kétmilliós boríték az asztallapról.

A program


A kormány megalakulása több lépcsőben történik: először a miniszterelnök megválasztására és a kormányprogram elfogadására, majd a miniszterek kinevezésére kerül sor. A miniszterelnök személyére Sólyom László tett javaslatot kevéssel az áprilisi 25-i második forduló után. A köztársasági elnök a szokásjog alapján a tisztségre a parlamenti választásokon győztes párt jelöltjét, vagyis Orbán Viktor Fidesz-elnököt kérte fel.

Napjuk lesz
Sólyom László ma belügyminiszterré nevezi ki Pintér Sándort, honvédelmi miniszterré Hende Csabát, közigazgatási és igazságügyi miniszterré Navracsics Tibort, külügyminiszterré Martonyi Jánost, nemzetgazdasági miniszterré Matolcsy Györgyöt, nemzeti erőforrás miniszterré Réthelyi Miklóst, nemzeti fejlesztési miniszterré Fellegi Tamást, vidékfejlesztési miniszterré Fazekas Sándort és tárca nélküli miniszterré Semjén Zsoltot.
A miniszterelnököt az Országgyűlés választja az összes parlamenti képviselő több mint felének szavazatával. A szavazatarányt az indokolja, hogy a Kormánynak bírnia kell a parlament, vagyis a képviselők többségének bizalmát. Ezzel most nem lesz gond. A miniszterelnök megválasztásáról, valamint a Kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz, előtte azonban Orbán Viktor a  mai plenáris ülés elején még reagál a kormányprogram tíz órás vitájában elhangzottakra.

A miniszterelnöki-jelölti reakciót, valamint a végszavazást követi majd a miniszterek kinevezése:  őket a köztársasági elnök iktatja be a Sándor-palotában délután egy órától. A kormány hivatalosan a miniszterek kinevezésével alakul meg, ettől kezdve a Bajnai-féle kabinet közjogi értelemben megszűnik létezni. Az új kormány tagjai – a miniszterelnök és a miniszterek – a Kormány megalakulása után az Országgyűlés előtt is esküt tesznek.

Születésnapja lesz
Magyarország következő miniszterelnöke Orbán Viktor 1963. május 31-én látta meg a napvilágot, így hétfőn ünnepli 47. születésnapját. Meg lennénk lepve, ha párttársai vagy a szimpatizánsok elfelejtenék köszönteni.
Ha minden a tervek szerint alakul, a plenáris ülés a szózattal legkésőbb háromnegyed háromkor lezárul. A Fidesz ezt követően nagygyűlésre hívta híveit a Kossuth térre, mint Szijjártó Péter a minap fogalmazott, új kezdet napja alkalmából. A téren már péntek délelőtt elkezdték építeni a színpadot, a párt több százezer embert vár az ország főterére.

A színpadot az Országház főbejáratánál, az Oroszlános kapunál állították fel, két oldalán pódium lesz majd a zenekarok részére. A nagygyűlésen felszólaló politikusok beszédét több kivetítőn is látni lehet majd, ezek a Kossuth tér több pontján lesznek felállítva. A színpad mindkét oldalán hangfalakat helyeztek el a munkások.

Az esemény a tervek szerint szombaton délután három órakor kezdődik, ám kisebb csúszás a szűkös menetrend miatt könnyen alképzelhető. A nagygyűlésen beszédet mond Orbán Viktor, a Fidesz, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is. A HírExtra tudósítói mind a Parlamentben, mind pedig kint a téren nyomon követik majd az eseményeket, és élő bejelentkezéseikkel, hangulatjelentésekkel várják az olvasókat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását