2024. április 28. - Valéria

Feleződhet a képviselő-testületek tagjainak a száma

Amennyiben a parlament elfogadja a kisebb önkormányzatokra vonatkozó törvényjavaslatot, átlagosan felére csökkenhet a képviselő-testületek tagjainak száma - mondta Cser-Palkovics András pénteken székesfehérvári sajtótájékoztatóján.
2010. május 28. péntek 18:30 - HírExtra
A fideszes politikus az új Országgyűlés eddigi munkáját értékelve hangsúlyozta: a parlament eddig elfogadott döntései és a beterjesztett javaslatok "kivétel nélkül" olyanok, amelyeket a leendő kormányzó pártok korábban, illetve a választási kampányban megfogalmaztak, megígértek.
Példaként említette a kettős állampolgárságról szóló jogszabályt, a kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosítást és választási eljárásról szóló törvényt, valamint a kisebb önkormányzatokkal kapcsolatosan előterjesztett törvényjavaslatot.

Az utóbbi elfogadása esetén Székesfehérváron a mostani 33-ról 21-re csökken a képviselő-testület tagjainak száma. A jelenlegi 19 választási körzet helyett 14 lesz, továbbá listáról hat képviselő szerezhet mandátumot, amelynek huszonegyedik tagja a továbbra is közvetlenül választott polgármester lesz.

"Az átalakítás nyomán egyértelmű többség alakul ki, egyértelmű lesz, hogy kire bízzák az emberek a város vezetését, kinek a feladata és felelőssége lesz, hogy Székesfehérvárt vezesse." Számon kérhető lesz, hogy mit ígért és mit tesz a város érdekében - közölte.

A törvény elfogadásával "átláthatóbb, olcsóbb, ellenőrizhetőbb" lesz az önkormányzatok működése - fogalmazott a politikus.

Mint mondta, egy másik törvényjavaslat szerint alpolgármestert a képviselő-testületen kívülről is lehet majd jelölni és választani, ami arra ad lehetőséget, hogy egy-egy terület feladatainak ellátására ismert és elismert szakembert kérjenek fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását