2024. április 28. - Valéria

Nőtt a Fidesz támogatottsága, javult Orbán megítélése

Az országgyűlési választás óta tíz százalékkal nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága, az ellenzéki pártok közül pedig csak az LMP nem veszített szimpatizánsokat a Századvég Alapítvány adatai alapján. Az intézet kutatása szerint Orbán Viktor megítélése kedvezőbb, mint korábban bármikor.
2010. május 28. péntek 16:06 - HírExtra
A Századvég felmérése szerint jelenleg a biztos szavazók 63 százaléka voksolna az áprilisi 11-i választáson 53 százalékot elérő pártszövetségre. Az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzés rámutat, hogy ez egyrészt a választások után gyakran tapasztalható győzteshez húzással magyarázható, másrészt jelzi, hogy a leendő kormánypártok tervei egybeesnek a választók széles körének elvárásaival.

Az MSZP támogatottsága 16, a Jobbiké 11, az LMP-é 8 százalék a biztos szavazók körében, vagyis az ellenzéki pártok közül egyedül a Lehet Más a Politika tudta stabilizálni szavazótáborát, a Jobbik és a szocialista párt támogatókat vesztett.

Az összes megkérdezett 45 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, amíg az MSZP 13, a Jobbik 8, az LMP 7 százalékon áll a Századvég felmérése szerint.

Az intézet kutatása alapján Orbán Viktor második miniszterelnöki ciklusának kezdetén népszerűbb, mint korábban bármikor. A megkérdezettek 63 százalékának kedvező a véleménye a leendő kormányfőről, míg Mesterházy Attiláról 20, Vona Gáborról 18 százalék nyilatkozott így.

A válaszadók több mint négyötöde (83 százaléka) szerint Orbán Viktor készen áll az ország vezetésére, 77 százalék okosnak, 81 százalék erős vezetőnek tartja, a megkérdezettek mintegy kétharmada szerint "törődik az emberekkel". 22 százalék azonban bosszúállónak, 17 százalék diktátornak gondolja.

A Századvég közvélemény-kutatása május 10. és 23. között, ezer fő megkérdezésével készült.

A Fidesz támogatottságának növekedését mutatta a Medián legújabb, a HVG számára készült, szerdán nyilvánosságra hozott felmérése is. Eszerint minden második válaszadó - és a biztos szavazók 68 százaléka - a leendő kormánypártra szavazna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását