2024. május 5. - Györgyi

Réthelyi: nagyobb szerepet kell adni a megyei kórházaknak

A nemzeti erőforrás miniszterjelöltje szerint az egészségügyet sikeres nemzetstratégiai ágazatként kell kezelni, megfelelő munkakörülményeket kell teremteni az egészségügyben dolgozóknak, felül kell vizsgálni az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit, és a megyei kórházaknak nagyobb szerepet kell adni.
2010. május 28. péntek 14:36 - HírExtra
Réthelyi Miklós erről az Országgyűlés egészségügyi bizottságának pénteki ülésén beszélt, ahol meghallgatása után a testület tagjai 16 igen és három tartózkodás mellett támogatták kinevezését.

Igennel szavazott a Fidesz-KDNP-s képviselőkön kívül az MSZP egy jelen lévő képviselője, Garai István, és az LMP is, három jobbikos honatya pedig tartózkodott.

Réthelyi Miklós miniszterjelölti meghallgatásán többek között elmondta, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által felügyelt öt ágazat - egészségügy, szociális, kulturális, sport, oktatás - között nem szeretne prioritást felállítani, hiszen mindegyik terület az embert holisztikusan, teljes egészében kell, hogy szolgálja.

A miniszterjelölt beszélt többek között arról, hogy az egészségügyet sikeres nemzetstratégiai ágazatként kell kezelni, megfelelő munkakörülményeket kell teremteni az egészségügyben dolgozóknak, hiszen megalázóan alacsony bérért dolgoznak. Felül kell vizsgálni az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit, és a megyei kórházaknak nagyobb szerepet kell adni - értékelte.
Réthelyi Miklós elöljáróban elmondta, hogy az egészségügy területén azonnal cselekedni kell, mert az ágazat megmentésére kevés az idő. Mint mondta, rossz anyagi helyzete miatt senki nem szenvedhet hátrányt az ellátásban.

Az egészségügy ma semmi mástól nem működik, mint az abban dolgozók áldozatos, emberfeletti teljesítményétől, de nem lehet elvárni, hogy még többet dolgozzanak - mondta, hozzátéve, az elmúlt évek egészségpolitikája szembefordította az orvosokat a betegekkel.
Közölte azt is, hogy az elmúlt évek egészségüggyel kapcsolatos kormányzati intézkedéseit felül kívánja vizsgálni, és a rossz döntéseket meg akarja szünteti.

A finanszírozásról szólva Réthelyi Miklós elmondta, annak kiszámíthatónak kell lennie, és szükséges az újragondolása. A kórházak adósságállományával kapcsolatban kifejtette: ezt a kérdést kezelni kell, azonban a költségvetés ismerete nélkül konkrét intézkedésekről nem tud beszámolni.

Mint mondta, az ellátást továbbra is járulék- és adóbevételekből kell fedezni, a gyógyítás állami feladat marad - szorosan együttműködve az önkormányzatokkal -, de - mint mondta - lehet helye az ágazatban a magánvállalkozásoknak is.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának várományosa elmondta azt is, hogy egyszerűsíteni kívánja a közgyógyellátás rendszerét, kiterjesztik az otthonápolást, módosítják a gyógyszerforgalmazás szabályait és "megállítják" a gyógyszerpiac liberalizációját, ezzel párhuzamosan újraszabályozzák a patikaalapítást és működtetést.

A miniszterjelölt hangsúlyt kíván helyezni a népegészségügyi programokra, hangsúlyos lesz az iskolai testnevelés és véleménye szerint az iskolai oktatás részévé kell tenni az elsősegélynyújtás ismereteit is.

Réthelyi Miklós szerint olyan körülményeket kell itthon teremteni, hogy a külföldön munkát vállaló orvosok hazajöjjenek, vagy ne is akarjanak Magyarországon kívül munkát vállalni.
A kötelező kamarai tagság visszaállítását firtató képviselői kérdésekre a jelölt azt válaszolta, véleménye szerint a kötelező jellegű kamaráknak lenne értelme. Mint mondta, a kamarák megfelelő súllyal vesznek részt az egészségügy szervezésében, ezért a jövőben is számít rájuk, mint ahogy az ágazati érdekképviseletekre is.

A pszichiátriai ellátás helyzetét érintve Réthelyi Miklós annyit mondott, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása "nagy csapás" volt, az ellátásban sürgető lépéseket kell tenni.
Réthelyi Miklóst a nap folyamán még meghallgatja az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását