2024. április 19. - Emma

Új gyógymóddal a parlagfű-allergia ellen

A platán, a tölgy, a fűz, a gyertyán már elérte a csúcsidőszakot, és fokozatosan erősödik a dió- és az eperfafélék pollenszórása is.
2010. május 14. péntek 09:20 - HírExtra
Az antihisztamin tabletták, szemcseppek, orrsprayek enyhítik a panaszokat, de a kezelés megszakítása után a tünetek ismét jelentkeznek. Orvosi ellátás nélkül az évek során asztmás rohamok alakulhatnak ki, a beteg kevésbé lesz ellenálló a többi allergén anyaggal szemben, ami tovább nehezíti a gyógyszeres kezelést.

Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus szakorvosa olyan gyógymódról számolt be, amellyel megelőzhető és hosszú távon is gyógyítható a betegség. Az allergén specifikus immunterápia - ASIT - injekciós formáját a betegség tömeges megjelenésekor, már 1911-ben alkalmazta két angol orvos, Leonard Noon és John Freeman. A gyógymód a vizsgálatok alapján hatásosnak bizonyult, és a betegek - a kellemetlen szúrások és az időnként előforduló súlyos mellékhatások ellenére - a rendszeres gyógyszerszedés helyett inkább a tartósabb megoldást választották. Az utóbbi száz évben kifejlesztett új módszerekkel sikerült kiszűrni a mellékhatásokat, egyszerűbbé tenni a terápiát.

A pollenallergiás betegek körében az allergiás nátha enyhe és középsúlyos eseteiben, illetve enyhe asztmánál egyre inkább teret hódít a specifikus immunterápia. A 3-5 évig tartó, otthon is elvégezhető terápia alatt az immunrendszert fokozatosan szoktatják hozzá az allergiát kiváltó allergénhez.

A parlagfű-allergia esetében a szezonális kezelést már március végén, április elején el kell kezdeni, hogy a szervezet az augusztusi virágzás előtt védettséget szerezhessen. A parlagfűből laboratóriumi körülmények között nagy tisztaságú parlagfűkivonatot készítenek: az előírt, napi adagokat a nyelv alá cseppentve vagy adagolópumpával lehet beadni a betegnek, de a koncentrátum készülhet tabletta formájában is.

A legagresszívabb gyomnövény

- Sikeres kezelés esetén az allergiás tünetek már az első évben mérséklődnek, a második évben pedig már határozott javulás észlelhető - összegezte az eddigi tapasztalatokat Balogh Katalin. - Csökkenthető vagy megszüntethető a gyógyszeres kezelés, hosszabb távon megelőzhető a súlyosabb allergiás betegség, az asztma kialakulása, és nem következik be újabb allergénekre való túlérzékenység. A terápia alkalmazható még poratka túlérzékeny betegeknél is, de valamennyi esetben szükség van szigorú, folyamatos orvosi ellenőrzésre.

A szakorvos egyidejűleg hangsúlyozta, hogy súlyos asztmás betegeknél nem ajánlott a terápia. Az állatszőr-allergia esetén nem terjedt el az alkalmazása, rovarméreg-allergiában pedig ma is csak az injekciós forma használható.

- Az allergén specifikus immunterápia szezonális kezelése évente 50 ezer forintjába kerül a betegeknek - közölte az MTI-Press kérdésére az immunterápia-specialista. - Az uniós országok többségében, Magyarország és Románia kivételével, a kezelés 70-100 százalékát az egészségbiztosítás finanszírozza.

A civil szervezetek és a helyi önkormányzatok próbálnak forrást keresni a támogatásra. Az allergológus szakma és a betegszervezetek abban bíznak, hogy az immunterápia végül bekerül a támogatott kezelések körébe, ami azért is fontos lenne, mert Magyarországon a pollenallergiások közel 60 százaléka allergiás a parlagfűre, míg ez az arány a kevésbé fertőzött országokban mindössze 45 százalék.

- A parlagfű okozta szénanátha a mindennapi életvitelt is befolyásolja, csökkenti a teljesítőképességet, alvászavarhoz, kimerültséghez vezet - mutatott rá Balogh Katalin.
A parlagfű a legigénytelenebb, egyszersmind a legagresszívabb gyomnövény.

Egy gabonaszállítmánnyal Észak-Amerikából került Magyarországra az 1920-as években. Rövid idő alatt megszokta az éghajlatot, ma már az egyik legelterjedtebb egészségkárosodást okozó gyomnövény. A mélyebb talajrétegekbe került magok akár 30-40 évig is csíraképesek maradnak. Kedvező feltételek mellett, ha a felszín közelébe kerülnek, ismét kikelnek, és növekedésnek indulnak.

Augusztusban a virágport a szél akár több 100 kilométeres távolságokra is képes eljuttatni. Október közepén átlagosan 3-4 ezer csíraképes magot érlel a növény, de kedvező feltételek mellett egyetlen tő akár a 60 ezer darabos termésszámot is elérheti.

A parlagfű elleni védekezés egyik leghatékonyabb módszere, ha virágzás előtt tőből kitépik a növényt a földből, kaszáláskor és kapáláskor pedig célszerű elvágni a gyökeret, hogy ne tudjon újra kihajtani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2010. május 17. 11:08
O. Zsuzsa szerint egyszer "Táciánó" máskor "Tácsiánó Luciolosz"? ;-)
-----
http://www.hirextra.hu/2010/05/14/uj-gyogymoddal-a-parlagfu-allergia-ellen/
http://www.netambulancia.hu/immunterapiaval+is+kezelheto+lenne+a+pollenallergia
http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=3&menu=betegseg&news_id=8274&cim=Van-megoldas-a-parlagfu-allergiara?&#comments
http://forum.ma.hu/tart/forum?fid=1&tid=2010-05-14%2019%3A09%3A13.733122
http://nol.hu//kult/szifilisz_vagy_gyilkossag__a_tomegsir_rejtelye
http://www.hirextra.hu/2010/05/14/megtalaltak-a-nagy-festo-maradvanyait/
...
2010. május 17. 09:15
Köszönöm annak, aki felhívta a figyelmem erre a könyvre!
http://bookline.hu/product/home.action?id=87438&type=22&_v=Muller_Herta_Lelegzethinta
...
2010. május 17. 07:55


2010-05-17 07:00

"Aredzzió" (Arezzói) "Bocsi-Boticselli" ;-)





" Dobro jutro. :) ( http://www.netambulancia.hu/immunterapiaval+is+kezelheto+lenne+a+pollenallergia http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=3&menu=betegseg&news_id=8274&cim=Van-megoldas-a-parlagfu-allergiara? ) Hozzászólhatok? Tudom, tolaXom... :) Ez nem új, de nem ám. 1988-tól 3 éven át jártam az ún. holtidőszakokban (nekem az az ősz-tél) Zeg-re ilyen "kezelésekre". Bőr alá injektált tiszta pázsitfűpollen hatóanyaggal "kezeltek" - (de) hiába, és 99%-ban a többi akkori nagy számú oda járó sorstársakat is hiába. Bizony. Persze a hír meg a net, a szenzáció, azért még lehet "téma", csak ez itt speciel nekem nem. ;-/ ;-P Más: Hajnalban friss forrás hiányában "blöffölt"(?), (és hosszan elakadva 'spekulált' mi legyen akkor most?) hogy NINCS front. (Néztem a forrást, tudja...) :) Aztán, hogy lett aktuális forrás, ragaszkodik a 'füllentéséhez' (a rögtönzött kamuhoz?) - ahogy szokása - és összefűzi úgymond a "nincs is meg van is kombinálását egy huszárvágással"? ;-) Mint a Mátyás király okos lánya: "Hoztam is meg nem is, van is meg nincs is"... :)) De ne hallgasson rám, csak köteXem ám: Szép napot! ;-) " TAGS: MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS: MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS: MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, ;-)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását