2024. május 16. - Mózes, Botond
Ma tartja első ülését az új országgyűlés. A Fidesz - ígéri - már a legelső pillanattól kezdve hozzálát tervei végrehajtásához. Összegyűjtöttük, mik lehetnek az első száz nap fideszes intézkedései.
2010. május 14. péntek 07:39 - Sarkadi-Nagy Márton
Szijjártó Péter csütörtökön azt mondta, a Fidesz pénteken már benyújtja azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a kormány minél gyorsabb megalakításához szükségesek. Hétfőn pedig azokat az indítványokat terjesztik be - tájékoztatott -, amelyek "érezhetően jobbá teszik majd az életet", a józan ész irányába történő módosításokat tartalmaznak.

A Fidesz tehát nagyon komolyan gondolja Orbán Viktor kijelentését, mely szerint nincs szükségük száz napra ahhoz, hogy látható változást érjenek el. Összegyűjtöttük azokat a konkrét intézkedéseket, amelyekre valószínűleg sor kerül őszig.

Átadás-átvétel
Terület: közjog
Várható időpont: azonnal


A kormányzás átadását és átvételét jelenleg nem szabályozza törvény. Navracsics Tibor a választások második fordulója után levélben értesítette Bajnai Gordont, hogy még az új kormány megalakulása előtt törvényjavaslatot fog benyújtani a Fideszes többség.

„Ezen törvényben indokolt rögzíteni, hogy az új és a leköszönő miniszterelnök, valamint az egyes miniszterek és szervezeti vezetők milyen formában, tartalommal és nyilatkozatok mellett adják át tisztségüket, mutatják be tevékenységüket.” – írta Navracsics. Orbán Viktor szerint az átadás-átvétel tisztázása azért jó, mert „a magyar választók tételesen tudhatják, hogy mi az a nulla pont, amikor elindul az új kormányzás”.

Kevesebb képviselő
Terület: közjog
Várható időpont: nyáron


Már az őszi önkormányzati változásokra módosítani akarja a vonatkozó törvényt a Fidesz, abból a célból, hogy az önkormányzati képviselők számát harmadával-felével csökkentsék. Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester szerint „javaslat lényege az, hogy a helyhatósági választások ne a parlamenti ciklusokhoz és az országos politikai széljáráshoz kapcsolódjanak, mert úgy kevésbé szólnak az önkormányzatok valódi, helyi teljesítményéről”.

Csúcsminisztériumok
Terület: kormányzat
Várható időpont: azonnal


A kormánynévsor már ismert, és látható, hogy a minisztériumok szerkezetéhez komolyan hozzányúl a Fidesz. Minden eddiginél kevesebb miniszter, összevont pénzügy- és gazdaság, valamint szociális-, egészségügyi-, kulturális-, és oktatási- minisztériumok lesznek az új kormányban.

Klasszikus államtitkárok
Terület: kormányzat
Várható időpont: azonnal


A második Gyurcsány-kormány megalakulása után a helyettes államtitkári, a közigazgatási és a politikai államtitkári megosztás helyett, "sima" államtitkárságokat és szakállamtitkárságokat hoztak létre. A Fidesz várhatóan visszahozza a régi rendszert, erre szükség is lesz az óriási minisztériumokban.

Hivatali összevonások
Terület: közigazgatás
Várható időpont: heteken belül kezdődhet, őszig húzódhat


Orbán Viktor a választások után azt mondta, „néhány állami intézményt önök számára most még elképzelhetetlen gyorsasággal fogunk leépíteni”. Matolcsy a napokban némiképpen gyengítette a kijelentés élét, amikor arról beszélt, a bürokrácia csökkentése az elején nem jár elbocsátásokkal, a leépítést egy négyéves programként kell elképzelni, ettől függetlenül ő is úgy vélte, "Egy sor intézményt össze lehetne vonni, vagy akár meg lehetne szüntetni”. Összevonások és megszüntetések tehát várhatóan lesznek, legfeljebb a kirúgásokkal várnak egy darabig.

Kettős állampolgárság
Terület: nemzetpolitika
Várható időpont: azonnal, vagy júniusra csúszhat


A Fidesz a legelső törvényjavaslatok között tervezi benyújtani a határon túli magyarok magyar állampolgárságát lehetővé tévő törvénymódosítást. A tervről sok szó mostanában nem esett, vélhetően azért, mert a magyar nemzetiségek kérdésében mostanában a legproblémásabb ország, Szlovákia készülő, június 12-i választása előtt talán nem szerencsés a kettős állampolgárság ügyét lobogtatni. Az állampolgársági törvény módosításáról a napokban tárgyalást folytatott Martonyi János leendő külügyminiszter szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal, mire a szlovákok budapesti nagykövetüket hazarendelték konzultálni. A tervezet a kényes diplomáciai helyzet miatt lehet, hogy júniusra csúszik. Lehetséges az is, hogy az állampolgársággal járó szavazati jog kérdésében a választási törvényt is módosítani fogják.

Három csapás
Terület: közrend
Várható időpont: nyáron

Az ózdi nemzeti konzultáción is elhangzott, hogy a Fidesz törvénybe fogja foglalni a három csapásnak (three strikes) nevezett, az Egyesült Államokban használatos büntetőjogi koncepciót. Ennek lényege, hogy az ismételten erőszakos bűncselekményeket elkövetők nehezebben kerülhessék el a börtönt és hosszabb büntetést kapjanak. A többszörös visszaesőknél megteremti a lehetőséget a mérlegelés nélküli életfogytiglani börtönbüntetése.

Hivatalos személyek védelme
Terület: közrend
Várható időpont: heteken belül


Orbán Viktor Ózdon ígérte meg, hogy olyan törvényt fognak alkotni, amely a hivatalos és/vagy kiemelkedő társadalmi jelentőségű feladatot ellátó személyeknek (különösen a rendőröknek és a pedagógusoknak) kiemelt büntetőjogi védelmet biztosítana,

Kis törvénysértések megtorlása
Terület: közrend
Várható időpont: heteken belül


Az ózdi konzultáció több ponton utalt Orbán Viktornak arra a korábbi kijelentésre, mely szerint „kis bűncselekmény is bűncselekmény”. A felmerülő vélemények alapján várhatóan a szabálysértési ügyekben mostantól nem az ügyészség, hanem a rendőrség fog eljárni, lopásnál pedig megszüntetik a vagyoni korlátot, amely szerint egy bizonyos összeg alatt a lopás nem bűncselekménynek, hanem szabálysértésnek minősül.

Szintén Ózdon hangzott el, hogy a fogdákat ki fogják nyitni, hogy a bűnelkövető ne mehessen „csak úgy” haza a rendőrségről, mert épp nem tudják hova csukni.

Több rendőr
Terület: közrend
Várható időpont: nyáron


Ózdon elhangzott, hogy Orbán Viktor „nem alszik nyugodtan” addig, amíg nincsen minden faluban rendőr, vagy körzeti megbízott. Lázár János, a Fidesz szakpolitikusa tavaly novemberben azt mondta, az új kormányzat 2010 nyarán háromezer rendőrt fog soron kívül munkába állítani, a kiemelt veszélyességi övezetet jelentő településeken.

Vállalati adóterhek csökkentése
Terület: gazdaság
Várható időpont: nyáron


Matolcsy György a napokban azt mondta, a Fidesz hároméves adóprogrammal dolgozik, ekkorra szeretnék a térség átlaga alá vinni az adóterhelést. Arról is beszéltek már, hogy az adórendszer komolyabb átalakítását nem szeretnék évközben elvégezni, ezért például a családközpontú adórendszer 2011 januárjában kerülhet majd bevezetésre.

Matolcsy szerint a Varga Mihály-féle tényfeltárás júniusra várt eredményétől függ, hogy mi kerül az adócsökkentési terv első szakaszába, de először valószínűleg a vállalati terhek mérséklésére számíthatunk, ezzel kapcsolatban vizsgálják a járulék, az iparűzési adó és a társasági adó enyhítésének, megszüntetésének lehetőségét. Várhatóan a munkaaadóijárulék iscsökken. Adóvonalon tehát ezek az intézkedések születhetnek meg már nyáron.

Devizahitelesek kimentése
Terület: gazdaság
Várható időpont: heteken belül


Nagyjából háromszázezer családot érinhet az az intézkedés, amelynek keretében a devizaalapú hitelüket törleszteni képtelenek tartozásukat forintalapúra konvertálhatnák, a bábáskodó állam biztosítéka a családi ingatlan lenne.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását