2024. június 1. - Tünde

Szlovák vita a magyar kettős állampolgárságról

Nem egységes a szlovákiai pártok álláspontja az állampolgársági törvény tervezett módosításával kapcsolatban, amely lehetővé tenné a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát.
2010. május 13. csütörtök 13:29 - HírExtra
Míg Robert Fico kormányfő és az Irány-Szociáldemokrácia elnöke súlyos nemzetbiztonsági veszélyt lát a tervezett jogszabályban, addig Mikulás Dzurinda a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke szerint "nem kell megijedni, mert Szlovákia erős és szuverén ország, amely képes megvédeni érdekeit". Iveta Radicová, az SDKU választási listavezetője szerint Fico reagálása "figyelemelterelés". Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke "feleslegesen hisztérikusnak" minősítette Fico reakcióját.

"Semmi más, mint figyelemelterelés. Ráadásul a törvényt sem ismerjük még" - mondta Radicová. Ugyanakkor hozzátette: Világos, hogy Szlovákiában csak olyan törvény lesz érvényes, amelyet a szlovák parlament fogad el, vagy amellyel Szlovákia egyetért. "Fico képtelen kezelni a görög válság szlovákiai következményeit. Ebben a kérdésben ő, a kormány és a parlament is csődöt mondtak" - vélekedett Csáky. Szerinte a magyar kártya használata ebben az esetben "átlátszó trükk". Kérdésre válaszolva a politikus elismerte: a magyar időzítés jobb is lehetett volna, de - szerinte - ezt a kérdést a magyarországi politikának kell feltenni.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élesen elítélte a tervezett magyar jogszabályt, amely szerinte veszélyt jelent Szlovákia számára. "Ismét időszerűvé vált a jelszó: Szlovákiát nem adjuk!" - jelentette ki Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. Azt állította, hogy Orbán Viktor eljárása olyan, mint Hitleré volt a harmincas években Csehszlovákia esetében. "Először állampolgárokat kell teremteni, azután meg kell őket védeni, pontosan úgy ahogy azt Hitler tette" - fejtette ki Belousovová.

Ján Slota pártelnök úgy véli: ha a magyar jogszabályt elfogadják, Szlovákiának vissza kell hívnia budapesti nagykövetét, fel kellene mondania az alapszerződést és azokat a szlovák állampolgárokat, akik felveszik a magyar állampolgárságot meg kellene fosztani szlovák állampolgárságuktól. Fico bejelentette, hogy a kormány pénteken rendkívüli ülést tart az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását