2024. május 20. - Bernát, Felícia

Fidesz: az átadás-átvételtől függ az adócsökkentés

A kormányra kerülése esetére adócsökkentést ígérő Fidesz következetesen arra hivatkozik, hogy az adószabályok megváltoztatásának ütemezése, a csökkentés mértéke attól függ, mivel szembesülnek az átadás-átvételkor.
2010. március 31. szerda 14:55 - HírExtra
Orbán Viktor Fidesz-elnök - aki egy novemberi interjúban egyszeri, nagy arányú, idei adócsökkentést ígért - egy múlt csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, szeretné, ha már az idei évben adót lehetne csökkenteni, "ugyanis jelentős adócsökkentés nélkül nem indul be a gazdasági növekedés". Hozzátette, egyszerűsíteni szeretnék a jövedelemadó-rendszert és csökkenteni a vállalkozók adóterheit. Munka- és családbarát adórendszer létrehozását ígérte.

Orbán Viktor pártja konkrét vállalásairól március 10-én, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének fórumán elmondta: ha a Fidesz kormányra kerül, a vállalatok adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére csökkenti.
Egy februári tévéinterjúban kiállt amellett, hogy nem lehet egykulcsos az adórendszer, több kategóriára van szükség és az adórendszernek figyelembe kell vennie, hogy a megkeresett összegből hányan élnek. Ez alkalommal jelentette ki azt is, hogy létezik olyan gazdaságpolitika, amellyel elkerülhető a minimálbér megadóztatása.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke kedden, sajtótájékoztatóján azt mondta, lehetnek olyan kisebb adótételek, amelyek esetében már idén is lehet változtatni, rendszerszintű módosításra azonban csak jövőre lát esélyt az adók tekintetében.

Mint mondta, a Fidesz adócsökkentésben gondolkodik, ez teremt majd ugyanis lehetőséget arra, hogy több munkahely legyen, az ütemezésére pontos választ azonban csak akkor lehet adni, ha megtörténik az átadás-átvétel, és kiderülnek esetleg olyan tételek, amelyeket korábban nem ismertek.

Tekintettel a munkanélküliek magas számára, már idén hozni kell olyan lépéseket, amelyek a munkahelyteremtés érdekében születnek: nemcsak gazdaságfejlesztési intézkedéseket kell hozni, nemcsak a bürokráciát kell csökkenteni, hanem módosítani kell az adótételeken is - mondta Varga Mihály.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Magyar Televízióban közölte: a Fidesz arra készül, hogy ha kormányra kerül, még idén adót csökkent, az pedig "kellemetlen meglepetésként" érné, ha ezt nem tudná megtenni. Közölte, olyan típusú adórendszert szeretnének, amely két szempontot egyesít: "az adóban zajló regionális versenyt" - amely alacsony és viszonylag kevés kulcsú adórendszer felé mutat -, valamint a családi szempontokat.

Szólt arról is, hogy szerintük az eljárási szabályok egyszerűsítése közvetve többletbevételt generál. Általánosságban az adórendszer kedvezőbb, egyszerűbb, alacsonyabb lesz - emelte ki.

Matolcsy György, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere a Hír TV-ben, múlt vasárnap azt mondta, év közben lehet már módosítani az adószabályokon, de az igazi nagy, radikális, a családi adózást középpontba helyező adócsökkentést jövő év január 1-jétől három év alatt tervezik végrehajtani. Ezt azzal indokolta, év közben vagyunk és bizonytalan az államháztartás helyzete; ez az év az egyszeri nagy adócsökkentés szempontjából "elúszott".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását