2024. május 17. - Paszkál

Fidesz-nyolcas

Nyolc miniszterrel alakul meg az Orbán-kormány: Matolcsy György vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, Martonyi János a külügyi tárcát, Pintér Sándor lesz a belügyminiszter, Fellegi Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója, Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrásokért felelős tárcavezető, Fazekas Sándor a vidékfejlesztési miniszter, Hende Csaba a honvédelmi tárcavezető, Navracsics Tibor pedig a közigazgatásért és az igazságügyért felel majd a kormányfő helyetteseként.
2010. május 3. hétfő 16:15 - HírExtra
Orbán Viktor hétfőn közölte: az új kormánynak új politikai-gazdasági rendszert kell felépítenie.

A kormányfői poszt várományosa a Parlamentben mutatta be leendő kormánya tagjait.

Az új kabinetben Varga Mihály vezeti majd a Miniszterelnökséget államtitkárként, Navracsics Tibor mellett pedig miniszterelnök-helyettes lesz Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is, aki a kettős állampolgárság határon túli magyarok számára történő megadását említette az egyik legfontosabb célkitűzéseként.

A hivatalos bejelentések után a leendő kormányfő és kormánytagok a Parlamentben válaszoltak újságírói kérdésekre.

Orbán Viktor szerint olyan kormánytagokra van szükség, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapításának. A leendő miniszterelnök azt mondta: kormánya feladata a nemzeti ügyek képviselete.

Matolcsy György azt mondta, hogy idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya. A leendő nemzetgazdasági miniszter lát lehetőséget még az idén egy év közbeni adócsökkentésre, az euróbevezetés időpontja pedig szerinte 2011 végén határozható meg reálisan.

Fellegi Tamás a hazai és európai uniós fejlesztési források gyors és hatékony felhasználását, a közbeszerzés egyszerűsítését és az EU keretein belül a magyar vállalkozások előnyhöz juttatását sorolta egyebek között a legfontosabb feladatok közé.

Pintér Sándor arról beszélt, hogy belügyminiszterként elsőként a kistelepülések közrendjének és közbiztonságának megjavításához lát hozzá. Közölte: szeretné azt éreztetni, hogy "megjöttünk, rend és közbiztonság lesz az ország minden egyes területén".

A kórházak pénzügyi helyzetének rendezését és a rezidensek helyzetének tisztázását jelölte meg elsődleges feladatai között Réthelyi Miklós. "Az egészségügy területén vannak olyan kérdések, amelyek nem tűrnek késlekedést" - fogalmazott a nemzeti erőforrásokért felelős tárcavezető-jelölt, aki koordináló stratégának készül.

Fazekas Sándor leendő vidékfejlesztési miniszter szerint a legfontosabb cél az, hogy a magyar vidék legyen versenyképes a nagyvárosokkal életnívóban, környezetvédelemben, munkalehetőségeket illetően és a lakosság megélhetésének biztosításában.

A leendő honvédelmi miniszter úgy vélekedett, a honvédelem egész rendszerét át kell tekinteni, aminek csak egy része a Honvédelmi Minisztérium és a honvédség. Hende Csaba az MTI-nek úgy nyilatkozott: egyelőre csak vezető munkatársakat kért fel, az államtitkárokat később nevezik ki.

A külügyminiszteri poszt várományosa, Martonyi János szerint először az ország hitelét, önbizalmát kell helyreállítani, ezzel párhuzamosan kell markáns, határozott kül- és Európa-politikát folytatni. A kettős állampolgárságról azt mondta: nincs arról szó, hogy egy törvénnyel automatikusan több százezer, vagy több millió szomszédos országban élő magyar állampolgárságot kap.

Navracsics Tibor, akit Orbán Viktor még múlt héten bemutatott, az MTI-nek múlt csütörtökön egyebek mellett azt nyilatkozta, hogy vissza akarják állítani a "teljes vertikumát" a közigazgatási karriernek, és ennek érdekében visszahozzák a közigazgatási államtitkár pozícióját, mint a közigazgatási karrier csúcsát.

Az új, nyolc minisztériummal megalakuló kormány a rendszerváltás óta a legkisebb létszámú kabinet lesz. Eddig Horn Gyula, illetve Gyurcsány Ferenc második kormánya volt a legkisebb létszámú: Horn Gyuláé 12 miniszterből és 1 tárca nélküli miniszterből, Gyurcsány Ferencé pedig 12 tárcavezetőből állt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2017. december 13. 20:00
2008. július 15. 19:33
a fenébe is, legalább ne írnád állandóan, hogy a "barátaid"! ;-/ tudod, hogy minden nickemmel egyet értek veled, de ha ide is bedobom egy versikémet, amit talán éppen erre az alkalomra gyűlölködtem össze a szegényes szókészletemből, vagyis ha a Turulnak csak egy tolla is meggörbül ezen aljas csirkefogók által, arra van viszont kezdeményezésem rímbe szedve(!), és akkor lehet innen kidobnak(?). pedig itt nem a politika miatt vagyok! (írtam)
de, hogy lásd, és lássák, - már több turulbontogatós fórumba bepottyant ez - mihez tartás végett, ha mégis baja esne annak:
---------
ha egy "spiró" (és regős p.) heccelődhet ily eszközökkel, akkor mi is, én is! és ez íródott az(ok) után, nem fordítva!
----
----
Vascipő a Dunára néz,
szomjus nyelvét ölti,
vágyakozva sohajtoz.
Segít rajta neonáci,
odasiet a "rajthoz".
Vasutasék kalapácsa,
no meg hozzá edzett kéz,
s kopasz csávó jót golfoz:
Erídj, ússz a gazdihoz!
---
---
bizonyára "elvetemült" sorok, de ha dőlne a Turul, lesznek a golf sportnak is hirtelen "barátai" valószínűleg szerintem...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását