2024. április 28. - Valéria
A Lehet Más a Politika (LMP) 7,48 százalékos eredménnyel lazán átugrotta parlamenti küszöböt, így a következő négy évben része lesz a törvényhozásnak. A párt céljairól és elképzeléseiről Schiffer Andrást, a párt szóvivőjét és listavezetőjét kérdeztük.
2010. április 21. szerda 14:02 - Pásztor Balázs

Valamint a korábbi választások tanulsága szerint van egy 4-5 százalékos centrum szavazó is, akik az 1994-es választások óta próbálnak középre szavazni. Ők azok, akik megjelentek a Centrum párt szavazótáborában, majd a 2006-os MDF választótáborában. Őket sem tudtuk egy az egyben elvinni, de közülük is jócskán szavaztak ránk. Azonban a 2006-os választásuk után MSZP-ben csalódott baloldaliak, és a hosszú ideig jobboldali szavazóként viselkedő értelmiségiek is megtalálhatóak a támogatóink közt. Ugyanakkor tudok olyat is, aki az utolsó pillanatig munkáspárti szavazó volt, végül mégis ránk szavazott.

De pár hónap múlva megjelenik majd az első fordulók elemzései a különböző közvélemény-kutató cégektől - addig én takarékosan bánnék az ilyen kijelentésekkel. Amit most csinálunk, az egy zaccjóslás.



Mennyi szerepe lehet az LMP-nek a Parlamentben, ha a Fidesz eléri a kétharmadot?


A Fidesznek is érdeke, hogy a három ellenzéki párt ne biodíszletként funkcionáljon a Parlamentben. De amikor elkezdtünk zászlót bontani, már ott megfogalmaztuk, hogy önmagában annak is van értelme, ha egy párt egyrészt megmutatja, hogy feltörhető a befagyott politikai mezőny, másrészt bevisz, elgondolhatóvá tesz a Parlamentben olyan alternatívákat, amiket a többi párt egész egyszerűen nem vesz számításba. Szerintem már önmagában ez egy nagy küldetés, és ezt meg is fogjuk tenni.

Egyébként pedig realistának kell lenni: bőven van esély a Fidesz kétharmadára - amitől én nem vagyok különösebben boldog - és ekkor a mi befolyásunk, játékterünk is jelentősen csökkenne. Ekkor a Fidesz belátásán fog múlni, hogy ezt mennyire használja ki, avagy mennyire törekszik a kétharmad dacára is parlamenti konszenzusra, ahogy azt a Horn-kormány tette egykor. Ez utóbbi egyébként Orbán Viktor érdeke lenne, hisz a Fidesz nem olyan helyzetben kerül hatalomra mint 1998-ban, sokkal szűkösebb a gazdasági mozgástere. Ráadásul egy-az-egyben magára rántotta az összes kétharmaddal kapcsolatos elvárást - és ezt meg fogja sínyleni ő is, és pártja is.

Milyen bizottság-beli szerepléseket tart a párt fontosnak?

Inkább hangsúlyokról tudok beszélni. A mi esetünkben abszolút elsőbbséget élvez, hogy a környezetvédelmi bizottságban egy hangsúlyos szerepet lássunk el, de szintén fontos, hogy az emberjogi vagy az oktatási bizottságban kellő súllyal legyünk jelen.

A leendő frakcióval kapcsolatban felmerültek már nevek bizonyos posztokra?

Nem, mivel egy kis létszámú frakciónál egyetlen személy hiánya vagy többlete is rettentő sokat számít, így április 25. estéje előtt biztosan nem tudunk erről érdemben beszélni. Egyébként a frakcióban nem csak a környezetpolitikához értő személyek lesznek túlsúlyban, hanem a külpolitikában és EU-s ügyekben szakértők száma is felül lesz reprezentálva.

Vannak már tervek arra nézve, hogy a Parlamentben kikkel és milyen témákban kíván együttműködni az LMP?

Erre most azért nem tudok válaszolni, mert három másik párt jutott de, be ebből csak egynek a terveiről tudunk konkrétumokat - ez a Jobbik. Azonban egy polgárok egyenjogúságát radikálisan tagadó párttal, amely folyamatosan a gyűlöletkeltéssel, és az agresszió szításával van elfoglalva, nos, azzal elég nehéz elképzelni egy átfogó együttműködést egy demokratikus párt számára. A Szocialista Párt és a Fidesz terveiről pedig, más-más okokból bár, de egyaránt keveset tudni.

Mivel bőven átlépték az egyszázalékos küszöböt, ezért jogosultak egy állam által támogatott pártalapítvány létrehozására. Mik az ezzel kapcsolatos tervek?

Tervek vannak, de vannak belső viták is: hogyan nézzen ki, kinézzen-e egyáltalán, mit tegyünk vele... Nyilván van egy kialakult rendszer, amit mi nem annyira szeretünk - sőt szeretnénk megváltoztatni - így erre a kérdésre nem tudok semmi véglegeset válaszolni.

Mire számítanak ősszel, az önkormányzati választások alkalmával? A parlamenti szereplés mennyivel dobhatja meg a párt népszerűségét?

Valamennyire egészen biztos, ugyanakkor nekünk azért hosszútávú célkitűzéseink vannak. Nem szeretnénk azt az ívet befutni, hogy nyilván megnő a keletje egy újonnan Parlamentbe került pártnak, és mivel jó néhány településen nyílt káderhiánnyal küszködünk, ezeken olyan képviselőket futtassunk, akik megélhetési politikusként, ügyeskedőként a párt nyakára nőnénék, mint egy kolonc. Csak ott indulunk egyénileg, ahol elég erősek vagyunk - jó néhány településen inkább hozzánk közel álló társadalmi szervezetek mögé fogunk felsorakozni. Viszont fogunk tudni olyan főpolgármester-jelöltet állítani, aki adott esetben még győzelmi esélyekkel is indulhat.

Mennyiben fog megváltozni az ön élete, miután bekerül a Parlamentbe?

Ez egy jó kérdés, mivel én az ügyvédi hivatásból is szeretnék megőrizni valamit. Sose voltak olyan ambícióim, hogy kizárólag politikával foglalkozzak, mint ahogy olyan se, hogy kizárólag az ügyvédséggel. Éveken keresztül belefért az ügyvédség mellé a Védegylet is, ez se lesz másként. Ha valamibe, akkor abba rutinom van, hogy egyszerre két dolgot csináljak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását