2024. április 27. - Zita

A Fidesz álljon elő a farbával

Schiffer András szerint a kisebb parlament ígérete önmagában blöff, az LMP listavezetője ezért azt várja Fidesztől: mondja meg, hogyan változtatna a választási rendszeren és a pártfinanszírozás szabályain.
2010. április 20. kedd 15:51 - HírExtra
A politikus keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, szemfényvesztés, hogy az Országgyűlés létszámának 200 főre csökkentése érdemi megtakarítással járna, mivel jelenleg is a költségvetés kevesebb mint egytized százalékát fordítják a parlament működésére, azaz "a politikaundorból nem lesz pénz".

Schiffer András szerint ezért a Fidesznek arra kell válaszolnia: ha kétharmados többséget szerez, mit kíván tenni, hogy a más-más egyéni választókerületben és megyében élők szavazatainak súlya közötti egyenlőtlenség megszűnjön, illetve miként módosítaná a párt- és kampányfinanszírozás szabályait?

Az LMP listavezetője hozzátette, "gondok vannak a választási rendszerrel", és annak módosítása csakugyan eredményezhet kisebb parlamentet. A legfontosabb azonban nem az Országgyűlés létszáma - folytatta -, hanem hogy az emberek nagyobb választási szabadságot kapjanak.
Mint mondta, az LMP ezért a zárt pártlisták megnyitását szorgalmazza, így a választók a listás voksolás alkalmával is kifejezhetnék szimpátiáikat, beleszólhatnának, hogy a pártelitek kiket delegálnak az Országgyűlésbe.

Tenni kell azért is, hogy a pártrendszer "kevésbé legyen befagyott", hogy az új politikai erők könnyebben megjelenhessenek - jelentette ki Schiffer András, példaként említve, hogy az ajánlószelvény-gyűjtés mai szabályai egyértelműen a nagy pártoknak kedveznek.
Az LMP listavezetője emlékeztetett arra, hogy pártja a választás első fordulója előtt száz kérdést szögezett a Fidesz-székház kapujára, azt kérve, száz órán belül feleljenek rájuk, a válasz azonban azóta sem érkezett meg.

Kövér László hétfői nyilatkozatára utalva Schiffer András elmondta, a választójogi törvény, az önkormányzati törvény, a médiatörvény, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának kérdését rendező jogszabály (amelyeket a Fidesz választmányi elnöke okvetlenül módosítandónak nevezett) szerinte is változtatást igényel.

Hangsúlyozta azonban, hogy "nem mindegy, hogyan nyúlnak hozzá ezekhez a törvényekhez", mert - folytatta - jelenleg nem sokat tudni arról, hogy a Fidesz milyen döntéseket hozna a kétharmados többséget igénylő ügykörökben.

Schiffer András közölte, ugyanilyen fontos, hogy az - Alkotmánybíróság döntése nyomán - Országgyűlésnek az év végéig új jogalkotási törvényt kell elfogadnia, különben "alkotmányos káosz" lesz az országban.

Mint mondta, ez egyike azoknak a jogszabályoknak, amelyeket nem lehet "erőből átnyomni", széles körű társadalmi egyeztetésre van szükség az elfogadása előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását