2024. április 26. - Ervin

Hogy került a péniszpumpa a Biblia mellé a Jobbiknál?

A Jobbik két prominensérõl is botrányos fotók kerültek napvilágra az elmúlt héten. Szétfoszlik-e az "erkölcsös párt" mítosza?
2010. március 29. hétfő 13:39 - Sarkadi-Nagy Márton
Gyors egymásutánban kerültek nyilvánosságra Király Andrásról, a Jobbik azóta már lemondott szóvivõjérõl és Szávay Istvánról, a párt képviselőjelöltjéről azok a képek, amelyeken a keresztény értékrend alaptörvénybe emeléséért küzdő párt politikusai a közízlés tűrőképességét igencsak feszegető helyzetekben tûnnek fel.

"A tőlük kapott tartás, értékrend, életszemlélet egész életemen végigkísért" - írta Király András a Jobbik honlapján a családjáról, amelyet "az esti közös imádságok, Biblia-olvasások, a közös szentmisék" formáltak. A volt szóvivő ugyanakkor a stop.hu és az index-leány Képviselõ Funky által körülbelül egyszerre megjelentetett képek tanúsága szerint hasonló örömmel fotózkodik transzvesztitákkal, és veti bele magát a marihuána kínálta élvezetekbe is.

Szávay István, aki - szintén a Jobbik honlapján olvashatóan - "evangélikus parasztcsaládból származik, meghatározó érték számára a magyar föld szeretete, a munka becsülete, a hit megélése és a hagyományok ápolása", a Képviselõ Funkyn megjelent fotókon látható különbözõ helyzetekben, ahol a részegség különbözõ stádiumaiban leledzõ Szávay mellett az alkohol, ízléstelen módon felhasznált virslik, és egy pénisznagyobbító játsszák a fõszerepet.

Érdekes kérdéseket vet fel ez a két történet azzal a Jobbikkal kapcsolatban, amely az Isten, haza, család háromszögben mozgó értékrend ellenére láthatóan nem csak feddhetetlen életû lányokat-fiúkat szeretne az elsővonalas politikába emelni.

Mária országa
A 2001-es magyar népszámlálás alkalmával 74,4%-a vallotta magát kereszténynek, egy 2004-es Medián-felmérés azonban rávilágított arra, hogy a legtöbben a "maguk módján" vallásosak, és mindössze 13% követi konkrétan egy egyház előírásait. A Fessel Institute 2007-es felmérése alapján Magyarországon mindössze 19%-os a rendszeresen templombajárók aránya.
Dúró Dóra, a Jobbik megmaradt szóvivõje Szávay kapcsán azt mondta, hogy "nem értik, hogy miért ne dolgozhatna a művelt és kulturált ifjúságért az, aki egyetemistaként ilyet csinált egy buliban".

A szóvivő arra a gondolatra építene, miszerint minden egyetemista iszik, bulizik, ez pedig "belefér". A gond az, hogy a Jobbik mindeddig úgy tett, mintha a jobboldal hagyományos értékei a radikális párt politikusaiban valami olyan mértékben jelennének meg, hogy attól Orbán Viktor szlováknak tűnik, egy Jobbikos hallgatót pedig legalábbis úgy kéne elképzelni egy egyetemi duhajkodáson, mint aki előbb csöndesen mereng a nemzet jövőjén, majd föláll egy székre, és tiszta tekintettel Wass Albert-verseket szaval. Szávay ehelyett egy képen valami gusztustalanságot művel egy virsli és a péniszpumpa segítségével.

A Jobbik a konzervatív értékrendnek egy nagyon túlfűtött ideálját teszi etalonná, amivel az a baj, hogy nem sok emberre illik. A kereszténységet, meg a "dobd vissza kenyérrel"-típusú eszméket a legtöbben nagyon szép gondolatnak tartják, de a gyakorlatban inkább maradnak az ószövetségi "szemet szemért" verziónál. A nemzeti hagyományokat általában nem szokták rossz dolognak tartani, de nem sokan járnak lovasíjász-, vagy tarsolykötõ-tanfolyamra.

Ahhoz, hogy a párt ideáljaihoz igazodjon, egy kifejlett Jobbikosnak még egy egyszerû lovasíjászkodásnál is jóval többre van szüksége, Király András bemutatkozásában például a családos szentmiséken és a gimnáziumi MIÉP-es éveken túl még szerepelt a Boldog Özséb Színjátszókör, rendszeres csíksomlyói zarándoklat, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és számos egyéb nyalánkság is. Az ehhez hasonló jólfésült Nyilas Misi - képen aztán annál nagyobbat borít, ha kiderül, hogy a delikvens éppen úgy, vagy egy-két nagyságrenddel bunkóbban kapcsolódik ki civilben, mint más világnézetű kortársai.

Szükségtelen a fotósorozatok mögé rágalomhadjáratot és lejáratókampányt vizionálni: nem nehéz elképzelni, hogy Király András a kanadai melegfelvonulás résztvevõivel közös fotózkodás közben már elõre azon vigyorog, hogy milyen jót fog röhögni otthon a haverokkal a lefotózott deviáns buzikon. Ez valószínûleg belefér a radikális világképbe, ahogy az is, ahogy a volt szóvivõ egy videóban látható hamisítatlan, tapló, radikális humorral cigányhelótáz le egy görög munkást. Azt pedig Dúró Dórától tudjuk, hogy a Szávay típusú talaj részegség említésre alig méltó, hétköznapi jelenség lehet egyetemista párttagok körében. Ilyenek ezek a srácok, kérem.

A radikális párt úgy tesz, mintha az emberfeletti embernek a párttagok lennének az élõ manifesztumai. Hát nem. Az emberek általában nem olyanok, mint a Jobbik emberideálja. A két politikus botrányából az derül ki, hogy a Jobbikosok sem. Leszállhatnának végre a magas lóról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

józsi
2010. március 29. 14:27
Hogy került? Úgy, hogy sokan vannak ott sajnos, akik csak a hatalom miatt léptek be a pártba és képmutató, álszent módon viselkednek. Először tisztuljon csak meg a Jobbik az ilyen élősködőktől, majd utána akarjanak kormányozni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását