2024. május 14. - Bonifác

A mai lehet a Bajnai-kormány első napja

Bajnai Gordon kedd reggel találkozik az SZDSZ vezetésével, ismerteti tervezett kormánya összetételét és a válságkezelő program részleteit, ha a liberálisok rábólintanak, Bajnai Gordon kormányfőként hagyhatja el a parlamentet.
2009. április 14. kedd 07:13 - HírExtra

A parlamenti ülésen, a bizalmatlansági indítvány vitája során, elsőként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon kormányfőjelölt mond beszédet egyórás időkeretben, amelyhez két körben, először 20-20, majd 10-10 percben szólhatnak hozzá a frakciók. A két kört az elsőként jelentkezett független képviselő felszólalása szakítja meg. Mivel Herényi Károly jelentkezett elsőként felszólalásra a függetlenek közül, ő beszélhet tíz percet. A vita végén Bajnai Gordon negyedórában reagálhat majd az elhangzottakra. Ezután szavaznak a képviselők a bizalmatlansági indítványról, majd az új miniszterelnök leteszi az esküt. 

A bizalmatlansági indítványnak 204 támogató szavazata lehet, amennyiben az MSZP-s és az SZDSZ-s képviselők pártjuk vezető testületeinek döntése alapján, illetve a Bajnai Gordont támogató nyilatkozat szerint szavaznak, és közülük senki nem hiányzik a voksolásról. A 205. voks Gyenesei István önkormányzati miniszteré lehet, aki független képviselőként várhatóan szintén támogatja majd, hogy Bajnai Gordon kerüljön a miniszterelnöki posztra. A bizalmatlansági indítványt egyszerű többséggel fogadja el a parlament, ehhez 193 képviselő támogató szavazata szükséges. A 205 szavazat úgy jöhet össze, hogy kedden a szocialista frakció 188 főre egészül ki, hiszen a parlamenti ülés kezdetén teszi le az esküt az MSZP-s Velez Árpád, aki a mandátumáról lemondott Szabados Ákos helyére kerül az Országgyűlésbe. Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár szocialista polgármestere és Hárs Gábor MSZP-s képviselők ugyan nem írták alá a kormányfőjelölt tervezett intézkedéseit tartalmazó nyilatkozatot, de jelezték, hogy az új miniszterelnököt megszavazzák a parlamentben. Az MTI úgy tudja, hogy a 19 tagú SZDSZ-ből hárman - Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József - nem támogatják a bizalmatlansági indítványt, viszont Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter - aki hozzájuk hasonlóan nem írta alá a Bajnai Gordont támogató nyilatkozatot - az SZDSZ többségével együtt igennel szavaz majd.

A Fidesz nem nyom gomot

A Fidesznél és a KDNP-nél kedd délelőtt elnökségi ülésen, illetve az azt követő frakcióülésen döntenek arról, milyen formában utasítják el a bizalmatlansági indítványt. Az MTI információi szerint valószínűnek tűnik, hogy a Fidesz nem vesz részt a szavazásban, nem nyomnak gombot, így jelzik, hogy távol tartják magukat a miniszterelnök-cserétől.
   
Dávid Ibolya meg sem jelenik

Elképzelhető, hogy a volt MDF-frakció tagjai nem egyformán szavaznak majd. Az MTI értesülése szerint néhányan azt a megoldást választanák, mint amit várhatóan a Fidesz. Azért nem vennének részt a szavazásban, mert szerintük ez nem jelent igazi döntést, hiszen ugyanannak a pártnak egy másik emberére lehet csak szavazni. Az MDF-es, most független képviselők a keddi parlamenti ülés délelőttjén még egyeztetnek az ügyben, de kérdés, hogy oda hányan mennek el, és mindannyian tartják-e magukat a többségi döntéshez. A távirati iroda úgy tudja, hogy Dávid Ibolya pártelnök elutazott, így nem lesz ott a szavazáson.

   
Az előzetes információk alapján Bajnai Gordon kedden megnevezi kormánya tagjait, így már aznap elkezdődhet a miniszterjelöltek meghallgatása. A kormánytagok várhatóan április 20-án tehetnek esküt a parlamentben.
Kóka János szabaddemokrata frakcióvezető az SZDSZ és Bajnai Gordon pénteki megbeszélése után közölte: megállapodtak arról, hogy a miniszterelnök-jelölt kedd reggel 9 órakor ismerteti az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjával kormánya összetételét és a válságkezelő program részleteit.

 

Forrás: MTI/hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását