2024. május 7. - Gizella

Aki fiatalként "élt", már nem lehet politikus?

Király András viharos gyorsasággal lemondott a Jobbikban betöltött szóvivői státuszáról, miután kiderült, hogy pár éve igencsak „szétcsapott” életvitelt folytatott. Sokan rögtön a visszatérését követelik.
2010. március 18. csütörtök 16:59 - Pásztor Balázs
Király András

Kedveltem Király Andrást. Nem mintha valaha is együtt szívtunk volna, vagy akármilyen személyes kapcsolatot ápoltam volna a Jobbik egykori szóvivőjével, csak mint a radikális párttal kijelölten sokat foglalkozó újságíró, igen sokszor kértem a segítségét. Ő - a nagyobb pártok sajtósaitól eltérően - szinte mindig elérhető volt, és készségesen túrta fel számomra a kellő információkat / interjúalanyokat, és ha a párt véleményét kérdeztem, azt is tudta az előírt pár mondatban tolmácsolni, mindenféle utánajárás nélkül. Egyszóval jól végezte a munkáját.

Ennek ellenére önként, és villámgyorsan mondott le tisztségéről, amikor a stop.hu és a képviselőfunky nevű blog fiatalkori megmozdulásairól hozott le kínos képeket és videókat. Ezeken Király marihuánát fogyaszt - nem épp kezdő módon -, melegfelvonuláson ismerkedik homoszexuálisokkal és transzszexuálisokkal, valamint vélelmezhetőleg nem józan állapotban szidja a „hélóta” lakosságot egy görögországi kiruccanás alkalmával.

A probléma

Mindezzel összesen két komoly probléma van: Király egy olyan párt képviselőjelöltje amely a rendet, a felelősséget és a keresztény értékeket hirdeti - és ebbe sem a drog, sem a melegfelvonulás, sem mások durva, indokolatlan megsértése nem fér bele. Egyértelműnek látszik tehát, hogy Király megragadta azt bizonyos politikai felelősséget (amivel Hagyó Miklós csak nagy nyomásra, Demszky Gábor pedig még arra sem volt hajlandó megismerkedni) és önként lemondott - ezzel megakadályozva, hogy a sikeres választási részvétel előtt álló Jobbikot „további övön aluli és aljas támadások érjék” rajta keresztül.

Csakhogy a probléma gyökere inkább ott van, hogy a Jobbik is alkalmazta a nagypolitikában rutinszerűen elvégzett módszert, és megpróbálta tagjait jobban kifényezni, mint amennyire azok valójában pártszínben csillognak: „az esti közös imádságok, Biblia-olvasások, a közös szentmisék, családi programok, közös élmények, a családon belüli szeretet, összefogás, ragaszkodás ébresztettek rá: életem legmeghatározóbb dolga a családom” - áll önéletrajzában, ami szerint egy átlagos jobboldali fiatal. Azonban ezek a tettek leginkább ellentétei egy „átlagos jobboldali fiatalnak”.

Más meglátások

Nem mindenki ért egyet azokkal, akik szerint egy ilyen embernek a Jobbikban nincs helye. Sokak szerint Király így csak megmutatta az emberi arcát, és ettől csak közelebb került a választókhoz - ahogy a Jobbik is megpróbál a többi parlamenti pártnál kevésbé távolságtartóan fellépni. „Három dolog derült ki róla.. 1: Volt már melegfelvonuláson?! És?! 2: Szívott már (mint ma mindenki szinte) 3: Részegen elmegy az esze (mint mindenkinek). Nem normális az tuti, de pont ezért jó fej... Attól meg, hogy valaki szívott már, nem feltétlen akarja legalizálni a füvet. Sőt attól, hogy vannak meleg ismerőseim, nem fogom éltetni a Meleg Büszkeség Napját sem.” - olvasható egy témában írott kommentben. Sőt rögtön egy több mint 200 rajongót számláló Facebook klub is alakult „Király Andrást kormányszóvivőnek!” névvel - igaz ez felerészt cikizés, felerészt komoly.

Azt is észre kell venni, hogy a trendek egyre inkább ezen politikusok felé mutatnak. A szívás, a módosult tudatállapot, melegek elfogadása egyre inkább tolerálhatóvá, társadalmilag támogatottá válik, így a fiatal szavazók inkább szavaznak egy olyanra mint ők - vagy valakire, akie megélte azt, amit ők - mint valami „kimért seggfejre” - ahogy egyik kedves ismerősöm fogalmazott. És amire van politikai kereslet, arra lesz előbb utóbb kínálata is. Ilyen egy másik volt egy másik Király András is, aki az MSZP színeiben indult.

Az is megérne egy misét, hogy mi mindent lehetne találni a mostani parlamenti képviselők fiatalkori képalbumában - ha mind nyilvánosságra kerülne, valószínűleg drasztikusan megfogyatkozna a Parlament létszáma. Azonban az eset arra is rávilágít, hogy a Jobbik eddig egy olyan politikai utat követ, amely a felelősség szót komolyan veszi: Egyed Zsolt, miskolci jelölt azonnal lemondott mentelmi jogáról, amint egy apró ügyben megvádolták, Rihó Krisztián szintén lemondott, amint összefüggésbe hozták a Magyarok Nyilaival - noha komoly bizonyíték egyik ügyben sem merült fel.

Király András a HirExtrának elmondta, hogy a pártban teljesen elfogadták a döntését, és megértéssel viszonyultak korábbi cselekedeteihez. Azt is kifejtette, hogy a fenti tevékenységeket nem életmódszerűen űzte, hanem gyakorlatilag fiatalkori kilengéseit, hibáit gyűjtötték egy csokorba. Ám ezek a fiatalkori hóbortok mára elmúltak: komoly párkapcsolat mellett komoly munkát végez, és családjából merít erőt, példát. Egyúttal teljességgel visszautasítja a hiányos neveltetését célzó sajtóvádakat: ". Emellett megjegyzi, hogy "az, hogy valaki vallásos családban nő föl, sajnos még nem jelenti azt, hogy szent."

Azonban azt is jelzi, hogy ezzel a "botránnyal" közel sem adta fel a politikai pályát: "Az élet nem áll meg. Ha tudom hazámat szolgálni, akkor meg is teszem. Ha szükség van rám, itt vagyok."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

barabus
2010. március 19. 01:29
Egyébként a füves képek nem Magyarországon, hanem Hollandiában készültek, ahol ez nem tilos.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását