2024. április 28. - Valéria
Egy a Jobbik mellett korteskedő folyóirat példányai tűntek fel a pécsi egyetemen szerdán. Az iskola azonnal összegyűjtötte és megsemmisítette a lap példányait, ugyanakkor felmerül a kérdés kitiltható-e a politika a felsőoktatásból?
2010. március 18. csütörtök 07:49 - Nagy András
Illegális politikai lapot terjesztenek a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) – jelentette szerdán az intézmény szóvivője. Győrffy Zoltán elmondta, a lap kiadóját már keresik, megtalált példányait pedig begyűjtik és megsemmisítik. A Reakció Pécs című, magát „a Pécsi Nemzeti Ellenállás ingyenes politikai, gazdasági és közéleti folyóiratának” tituláló lapot a benne foglaltak szerint „az egyetemen tanuló, magyarként gondolkodó hallgatók szerkesztik, névtelenül. A névtelenség ugyanis biztosítja számukra a védettséget arra az esetre, ha valaki szaglászni kezdene a szerkesztők után”.

Egyetemes Jobbik

A PTE véleménye szerint az olvasók figyelmébe a Jobbikot és a kuruc.infót ajánló kiadvány több egyetemi szabályt is sért: nemcsak illegális terjesztése, hanem az intézmény logójának engedély nélküli használata és a cikkeknek a választási kampányhoz kötődő, az egyetem pártsemlegességével összeegyeztethetetlen tartalma is felróható az alkotóknak.

A szóvivő amondó, hogy az ilyen és hasonló kiadványok kis példányszámban és szinte kizárólag választásokat megelőző időszakokban bukkannak fel az intézményben. Céljuk, hogy megpróbálják megszólítani az alacsony választói aktivitású fiatalokat.

Győrffy Zoltán azt is mondta még, hogy a PTE minden hasonló esetben ugyanúgy jár el: a kiadóhoz fordul, összegyűjteti a kiadvány példányait, más retorziókat ugyanakkor nem tervez a szerkesztőkkel, készítőkkel szemben.

„Nem kívánatos”

A történet azért érdekes, mert néhány hónapja a sajtó épp attól volt hangos, hogy a Magyar Rektori Konferencia (MRK) határozottan kitiltotta a pártpolitikát a felsőoktatási intézményekből. A témában kiadott közleményében az MRK egyértelművé tette: „…A felsőoktatási intézmények nem válhatnak a pártpolitikai viták színtereivé. (…) Nem kívánatos, hogy a pártok az intézményeken belül plakátokat ragasszanak, aláírásgyűjtéseket szervezzenek, és pártpolitikai rendezvényeket tartsanak. (…) Zavarnák az intézményekben az oktatói és kutatói munkát, az intézmények a mai pártpolitikához képest lényegesen nyugodtabb, a valós problémákkal foglalkozó közéletét…”

A tiltó határozat ellen persze több politikai formáció is felemelte a hangját, köztük több parlamenti párt ifjúsági szervezete. A HírExtrának nyilatkozó Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, országgyűlési képviselő úgy foglalt állást, „politikára ugyanúgy igénye van az egyetemi ifjúságnak, mint sportra, lelkészre, vagy egy sima szalámis szendvicsre”.

Oroszvári Péter, a Societas ügyvezető elnökhelyettese pedig arról beszélt, hogy az uniós államok többségében a politika formálisan, vagy félig formálisan, de jelen van az oktatásban. Ausztriában, Németországban, a skandináv államokban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában a politika részt vesz a hallgatói érdekképviselet munkájában, van lehetőség különböző rendezvények tartására.

„Nem teljesen értünk egyet”


A HírExtra az eset kapcsán – miután a hírben a párt neve konkrétan felmerült – megkereste a Jobbikot is. Király András, a párt szóvivője érdeklődésünkre azt mondta, nem hallottak a szóban forgó kiadványról. Ugyanakkor vissza is kérdezett: miben nyilvánul meg az, hogy a lap illegális? Szerinte egyetemista fiatalok „már vannak olyan értelmi szinten”, hogy el tudják dönteni, mi a jó nekik és mi nem. „A Jobbik nem teljesen ért egyet ezzel a törvénykezéssel” – mondta.

Koródi Zoltán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) végző építészhallgatója portálunknak azt mondta, bár fontos, hogy a fiatalok beszéljenek a köz dolgairól, a politikai kampánynak, a pártok röplapjainak nincs helye az egyetemeken, főiskolákon. Azzal semmi gond nincs, ha a diákok megvitatják a nézeteiket egymással, a kifejezett politikai agitáció ugyanakkor fölösleges. Mint azonban elmondta, a műszaki egyetemen ilyesmivel még a 2006-os választások idején sem találkozott.

Erősen kérdéses ugyanakkor, hogy az internetre kötött gépek százaival, illetve vezeték nélküli hálózattal ma már egyaránt felszerelt felsőoktatási intézmények vezetői képesek-e megállítani a kampányban megvaduló politikai propaganda egyetemekre, főiskolákra tódulását…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását