2024. május 11. - Ferenc

Pártpolitika az egyetemen - fertőzés vagy szellemi táplálék?

Politikára ugyanúgy igénye van az egyetemi ifjúságnak, mint sportra, lelkészre, vagy egy sima szalámis szendvicsre - mondja Rétvári Bence képviselő, a Kereszténydemokrata Ifjúsági Szövetség (IKSZ) elnöke.
2009. november 18. szerda 16:19 - Nagy András

Nem gondolja, hogy a politikai kultúra nemlétéről vagy hanyatlásáról, illetve a fiatalok passzivitásáról éppen az Önök anyapártjai tehetnek?

A válaszom egyszerű. Tehet erről a média ugyanúgy, mint a politika, de a maguk területén a rektorok is. Cselekedjen mindenki a maga felelőssége szerint. Mi, a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei ezzel az összefogásunkkal is igyekszünk megteremteni egy demokratikusabb politikai kultúrát.



Ha már a közös kiállás. A rektorok elutasító döntése után állítólag együtt kezdeményezik a felsőoktatási törvény módosítását. Hogyan képzelik el ezt?

Eddig erről nem gondolkoztunk, mert nem hittük el, hogy a rektorok nem hajlandók még csak leülni se velünk tárgyalni az ügyben. Azt kell kitalálnunk, hogyan jelenthet meg – az oktatás rendjét nem zavarva – a felsőoktatásban a politika.

Márpedig úgy tűnik, nagyon nem hajlandók leülni. A rektori konferencia döntéshozó testülete tíz-null arányban utasította el a javaslatukat…

Nyugaton nyitva áll az egyetemek kapuja
Oroszvári Péter, a Societas ügyvezető elnökhelyettese arról beszélt, hogy az uniós államok többségében a politika formálisan, vagy félig formálisan, de jelen van az oktatásban. Ausztriában, Németországban, a skandináv államokban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában a politika részt vesz a hallgatói érdekképviselet munkájában, van lehetőség különböző rendezvények tartására.
Az előbb a politikai kultúra alacsony szintjét említette. Azt gondolom az, hogy a rektorok a lehetőséget sem adják meg a párbeszédre, önmagában is beszédes. Azzal utasítottak el minket, hogy nem akarják, hogy a felsőoktatási intézményekben gyűjtsünk kopogató cédulákat. Mi ezt nem is kértük. Vagy, hogy nem akarják, hogy választási plakátokkal rakjuk körbe az egyetemeket. Ezt sem kértük. Mindössze annyit szerettünk volna, hogy vitákat, saját rendezvényeket bonyolíthassunk le. Összesen négy megoldási javaslatot vázoltunk, azzal a meghagyással, hogy nyugodtan szemezgessenek belőle. Sem helyszínt, sem időpontot nem kaptunk az egyeztetésre.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását