2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Székely Tamás: félreértették a rezidensek a "röghöz kötést"

Székely Tamás miniszter szerint az orvostanhallgatók félreértelmezik a rezidensképzésről szóló új rendeletet, hiszen az abban szereplő, általuk kifogásolt "röghöz kötés" nem egy kórházat jelent, a szabályozás csak annyit mond ki, hogy Magyarországon kell a képzési idejüket letölteniük.
2010. március 9. kedd 18:01 - HírExtra
Az egészségügyi tárca vezetője erről kedden beszélt újságíróknak Budapesten, azzal kapcsolatban, hogy az orvostanhallgatók egy része jognyilatkozatot ír alá arról: önként lemond a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely a fiatalokat kilenc évig egyetlen kórházhoz köti.

A Magyar Nemzet keddi számában Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy nyilatkozott: arra számít, hogy két hét alatt a hétszáz hazai hatodéves hallgató legalább kétharmada aláírja a nyilatkozatot. Mint a szervezet vezetője a lapnak elmondta, a jognyilatkozat aláírásával a hallgatók azt vállalják, hogy ha a kormány nem függeszti fel a hatályos rendeletet, akkor az idén ősszel nem kezdik meg Magyarországon a rezidensképzést.

Székely Tamás közölte: a rezidensek tiltakozása ellenére sem függesztik fel a szóban forgó rendeletet, amelyet korábban a Magyar Kórházszövetség is jónak talált, ahhoz észrevételt nem tett.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója, volt tárcavezető a lapnak azt mondta, hogy olyan pályázatot nyújtottak be a rezidensi álláshelyekre, amelyben jelezték: ha a jogszabály finanszírozásra vonatkozó része nem változik, akkor az idén egyetlen rezidenst sem fogadnak. Az új rendelet értelmében a képzés elejétől minden költséget a kórháznak kellene állnia - olvasható a lapban.

Székely Tamás utalt arra, hogy a jogszabályt megtárgyalták minden érintettel. Mint közölte, "szó sincs röghöz kötésről", a cél az, hogy azok, akik közpénzből szakvizsgát tettek, legalább annyi ideig dolgozzanak Magyarországon, mint amennyi időre a szakvizsga megszerzéséhez szükség volt. Ez - véleménye szerint - nemzeti érdek is.
"Nem mondjuk, hogy abban a kórházban (kell dolgoznia), ahol először szerződést kötött, hanem azt, hogy Magyarországon kell érvényes munkaviszonnyal rendelkeznie" - mondta.

Székely Tamás hozzátette, hogy a hiányszakmákra jelentkező rezidensek 50 százalékos bérkiegészítést kapnak, ami most 383 állást jelent, a meghirdetett állások 40 százalékát.
A rezidensek azon felvetését, hogy a kórházak nem írnak ki állásokat, a miniszter szerint cáfolni látszik az az adat, hogy 734 állásra pályáznak az intézmények és ezen kívül 116 központi gyakornoki keretet hirdettek meg. Ez több, mint az idén végzett medikuslétszám - jelezte.

Székely Tamás kérdésre válaszolva elmondta, nem látta azokat a jognyilatkozatokat, amelyeket a rezidensek aláírtak, de szerinte ez a dokumentum nem is jog-, hanem szándéknyilatkozat, ami nem kötelez senkit semmire.

Mi lesz azzal a medikussal, aki külföldre menne térítéses szakképzésre, de nem kap állást, akkor Magyarországon sem fog dolgozni, mert aláírt egy nyilatkozatot? - tette fel a kérdést a tárcavezető, hozzáfűzve: kérdéses az is, hogy ha mégis jognyilatkozatról van szó, akkor ki fogja az abban foglaltakat a fiatal orvosokon számon kérni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását