2024. május 23. - Dezső

"Kik azok a szocialisták..."

Politikus ne adjon számszerű megrendelést az igazságszolgáltatásnak – mondta Lendvai Ildikó keddi budapesti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor egyik hétfőn az Magyar Televízió reggeli műsorában elhangzott mondatára reagálva, e szerint az elszámoltatás meg fogja tizedelni a szocialistákat.
2010. február 9. kedd 19:00 - HírExtra
Az MSZP elnöke azt kérdezte: a Fidesz hatalomra jutás estén "volna egy szocialista kvóta, és ha nem jön ki a tized, akkor a bíróságnak és az ügyészségnek addig kell dolgoznia, amíg ki nem jön".

A politikus azt is tudakolta: kik azok a szocialisták, "akiket tizedelni kell", ebbe a körbe tartoznak-e az MSZP önkormányzati politikusai, a párttagok esetleg a szocialista szavazók is. Úgy fogalmazott, hogy hétfő óta egy rossz film pereg, amelynek nem A tizedes meg a többiek, hanem A tizedelés meg a többiek a címe.
A pártelnök szerint az elmúlt időszakban zajlottak "a fenyegetés és a megfélemlítés főpróbái", amelynek célpontjai nem a politikusok, hanem a támogatók és a szavazók voltak.

Ezt alátámasztandó kitért arra is, hogy előkerült egy hangfelvétel "a pedagógusok körében tervezett tisztogatásról". Emlékeztetett arra, hogy ennek kapcsán a köztelevízióban a Fidesz elnöke azt felelte, természetes, hogy az alkalmatlanokat elküldik. Lendvai Ildikó erre úgy reagált, hogy jelenleg az önkormányzatok többségét a Fidesz irányítja.

Véleménye szerint ha eddig nem küldték el a pályára alkalmatlan tanárokat, akkor ezt "a tisztogatást" majd az önkormányzati vezetők felett álló politikai hatalom utasításra kell a közalkalmazottak és a pedagógusok körében végrehajtani.

A politikus kitért arra, hogy Bayer Zsolt újságíró egy szombathelyi nyilvános fórumon „lehülyézte” a szocialista választókat. Azt is megjegyezte, hogy a Helyi Téma című lap legutóbbi számának címlapján egy koporsóban elhelyezett MSZP címert mutattak be.
Felhívta a figyelmet a Fidesz helyettes szóvivőjének arra a kijelentésére, amely - a szocialista pártelnök elmondása szerint - arról szólt, hogy mindenki bűnös aki részt vett a rendszer fenntartásában és támogatásában.

A sajtótájékoztatón egyúttal bemutatta a Jobbik egy szórólapját, amelyről a következő szöveget idézte: "elszámoltatás tiszta erővel, népítélet, húsz évet a húsz évért".
Kijelentette azt is, hogy készülnek a Fidesz adatbázisai. Mint mondta, várják a választ, milyen címlista alapján küldött csekket a Fidesz a választóknak, amelyben anyagi támogatást kérnek tőlük. Közölte, ha van lista, hogy kinek küldtek ilyen csekket, akkor arról is lehet lista, hogy azt ki nem küldte vissza.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában többek között szólt arról is, hogy szerinte az elszámoltatások meg fogják tizedelni a szocialistákat, "hiszen láthatóan az ő érdekkörükből kerülnek ki azok, akik visszaéltek a hatalommal az elmúlt néhány évben".

Arra a kérdésre, hogy alkalmatlan pedagógusokat el lehet-e bocsátani, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: "az minden szakmában úgy van, hogy (...) az alkalmatlanokat el szokták bocsátani". Kérdésre megjegyezte, Sió Lászlónak, a Fidesz oktatási kabinetje vezetőjének ügyét nem követte. Hangsúlyozta ugyanakkor, úgy nem lehet embereket kitenni az utcára, hogy esélyt sem kapnak arra, hogy máshol, ahol meg tudnának felelni, ne jussanak munkához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását