2024. május 2. - Zsigmond

Vita az ország helyzetéről, vagy MSZP-s kampány?

Az MSZP parlamenti vitanapot kezdeményez az ország helyzetéről - amelynek első hallásra nem sok értelme van. Azonban egy normális forgatókönyvvel, és őszinte beszéddel nagyot dobhatnának népszerűségükön.
2010. február 9. kedd 15:56 - Pásztor Balázs
Hírek és képzelet

- Az MSZP kormányzása alatt megszaporodtak a fejlesztések, kivirágzott az ország és sikeresen kezeltük a válságot!
- Ez nem igaz, hazugság, mind hazugok és korruptak vagytok!
- De igaz!
- De nem!
- De igen!
- Nem!
- Igen! ...

Első hallomásra valami hasonló juthatott a választópolgárok eszébe, amikor meghallották Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatójának tegnapi bejelentését: februárban tartsanak érdemi politikai vitanapot az Országgyűlésben Magyarország valós helyzetéről. Az előítélet nem véletlen: az előkampány során nyugdíjügyekben valami hasonló kommunikáció folyt a két nagypárt között. És mivel az eseményt az MSZP kampánynyitójának szánját - ott lesznek parlamenti mandátummal nem rendelkező, de jelöltként induló szocialisták is - itt sem várható más hangnem. Pedig igény lenne rá.

Ugyanis, ha a szocialisták valóban elkezdenék felboncolni az elmúlt nyolc évet a legfőbb szempontok szerint, szakpolitikusok érdemi bevonásával, akkor akármi is lenne az eredmény, már magával a gesztussal többet érnének el, mint a fent vázolt stílussal - mondjanak egyébként bármit is. Ráadásul így rákényszeríthetnék a Fideszt érdemi, szakpolitikai válaszok és alternatív megoldások felvázolására, amiben az ellenzéki párt korántsem jeleskedik. De ami a leglényegesebb, elmondhatnák legalább a saját választóiknak, hogy mit is tettek az elmúlt nyolc évben, ugyanis ez lenne a cél Tóbiás szerint.


KDNP-s vélemény
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a szocialista-szabad demokrata kormánynak volt nyolc éve, hogy Magyarország valós helyzetéről beszéljen a parlamentben. Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője azt mondta: a valós helyzet ismertetése helyett a szocialisták és szabad demokraták "hazudtak reggel, este és éjszaka". Halász Zsuzsa szerint a kezdeményezést nyilvánvalóan kampányeseménynek szánják. Hozzátette: azokkal nincs miről beszélni, akiknek a korábbi miniszterelnök-jelöltje az előző választások után azt mondta, világos volt, amit a kampányban mondanak, nem igaz.



A vita célja

Az MSZP azonban az eddigi jelek szerint nem hajlik sem az érdemi kommunikációra, sem a valós helyzet taglalására, de még az elmúlt nyolc év eredményeinek bizonygatására sem. Ugyanis rájátszik a lakosság aranyhal-memóriájára, és eddig is csupán a kormány válságkezelő intézkedéseit dicsőítették saját tetteik közül - régebbre csak elvétve nyúltak vissza.

Ráadásul azt sem lehet teljességgel kijelenteni, hogy ezek a saját tetteik voltak, ugyanis az MSZP csak azon intézkedéseket sajátítja ki a szakértői kormány intézkedései közül, amik nem jártak népszerűségvesztéssel - a többire úgy tekint, mintha nem ő szavazta volna meg. Így jó kérdés, hogy a válságkezelő kormány most egy szakértőinek mondott kormány-e, vagy az MSZP kormánya - mert az MSZP elnökétől már mindkettőt hallhattuk.

Ráadásul miért kellene elmagyaráznia az embereknek, hogy mit tett egy kormány nyolc év alatt? Talán annyira semmit, hogy az nem volt látható? Vagy az embereket ennyire nem érdekli a dolog - ekkor viszont miért kell erőltetni? Vagy a szocialisták szerint az emberek annyira birkák, hogy simán meg lehet vezetni őket a Fidesz által? Tóbiás elmondása alapján ez utóbbi a kulcs, ugyanis indoklása szerint „érdemes válaszolni” azon Fideszes felvetésekre, amelyek szerint "romba dőlt az ország, minden tönkrement az elmúlt nyolc évben".

Csakhogy a Fidesz szólamát a társadalom nagy része úgy értelmezi, ahogy az tény vagyon. Vagyis látja hogy az ország működik, nem romhalmazon sétálunk, hanem házak között - így kiesik a „romba dőlt ország, minden tönkrement” állítás - és a Cser-Palkovics András reagálásában szereplő „szocialisták korrupt politikájából” is kiveszik a szocialista jelzőt. Azonban nem áll meg Cser-Palkovics azon állítása, hogy „a magyar emberek tisztában vannak az ország valós helyzetével”. Ugyanis azt látják, hogy az ország nem jól működik - erre ékes példa a 4-es metró, vagy a BKV esete - de azt nem, hogy pontosan miért. Egy érdemi vitanapnak pedig pont erre kellene választ adnia.

Esélytelen

Azonban elnézve az MSZP legújabb reklámkampányát, érdemi vitára esély sincs: a „pozitív-negatív” elnevezésű hirdetéshármason azt taglalják, hogy mi lett volna, ha azt teszik, amit a Fidesz mond, és ehelyett hogy segítették ők az országot. Csakhogy még mindig az egymondatos, demagóg kommunikációt használják, mindenféle érdemi indoklás nélkül. Ha a vitanapon is csak ezeket fogják ismételni, akkor abból ismét csak támogatás-csökkenés lesz.

Azonban az is lehet, hogy az MSZP önmagában fog vitázni - megtámogatva némi MszDszF felhanggal. Ugyanis amíg az MDF rögtön jelezte, hogy készt részt venni a vitán - amelyen nem csak elemzést, hanem megoldási javaslatokat is vár - a Fidesz úgy döntött, kivár a válasszal a program hivatalos kihirdetéséig. És ha ő nem megy el, akkor tényleg semmi értelme nem lesz az egész hercehurcának.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását